Hem Sverige Gabrielle Gjerswold (MP) inför kommunvalet i Stockholm: ”Vi måste få fler att våga cykla”

Gabrielle Gjerswold (MP) inför kommunvalet i Stockholm: ”Vi måste få fler att våga cykla”

förbi admin
0 kommentar

Hon parkerar cykeln på Swedenborgsgatan på Södermalm, en av alla sommargator där gående och cyklister flanerar bilfritt.

Den tidigare vd:n för City i Samverkan är toppnamnet som tar över efter trafikborgarrådet Daniel Helldén som nu siktar på riksdagen. Hon har inte bara en, utan fyra cyklar. Både för att pendla de två milen till jobbet som administrativ chef på Botkyrka kommun, men också för att träna och tävla, i sommar väntar Cykelvasan på mountainbike.

– Jag älskar att ta mig fram på cykel. Men den infrastruktur vi har i Stockholm gör det svårt att samsas, det skapas för mycket konflikter.

Miljöpartiets mål är att var fjärde stockholmstrafikant ska vara cyklist till 2040. Då krävs breda trottoarer, tydliga cykelbanor och färre bilar menar hon.

– Vi måste få fler att våga cykla i Stockholm. Gång- och cykelbana tycker jag är helt värdelösa. Man ska inte blanda gång och cykel. Varför bygga in konflikter, det är jättedåligt.

Antalet cyklister ökar i Stockholmstrafiken.

Foto: Roger Turesson

Gabrielle Gjerswold är livligt engagerad i cykeldebatten på Twitter och har svårt att förstå vissa bilisters vrede i striden om utrymmet.

– Jag har fått burkar kastade på mig på Tranebergsbron av bilister. Jag blivit knuffad och fått spolarvätska i ansiktet, eller så har bilister bromsat precis framför mig eller kört jättenära. Det kan ju inte vara så att man tycker att det är kul att använda bilen som vapen.

På Twitter ifrågasätter du elsparkcyklarna, vill du förbjuda dem?

– Nej, det vill jag inte. Men bolagen måste ha bättre ordning, elsparkcyklarna slängs överallt och folk snubblar över dem. Om man vill att elsparkcyklarna ska vara kvar så kan man inte reta upp folk med dem.

Kommer du att kunna vara lika arg cykelaktivist som politiker?

– Jag kan ju inte skälla på mig själv i sådana fall. Det skulle ju vara jättemärkligt. Jag har aldrig sett mig som cykelaktivist, men jag tycker att det är viktiga frågor.

I sociala medier är hon även öppen med sina personliga vurpor. Sin depression, familjesvårigheterna under corona, och sorgen efter sin bror.

– Om jag kan bidra till att minska stigmat kring att man kan må dåligt ibland, då är jag gärna öppen med det. Varför ska man gömma saker? Man kan inte bara som politiker prata om att vi måste bli bättre på psykisk ohälsa i vården. Man måste också visa att den finns, att det finns en människa bakom. Det tycker jag är självklart.

”Om jag kan bidra till att minska stigmat kring att man kan må dåligt ibland, då är jag gärna öppen med det, för det är så himla vanligt med psykisk ohälsa.”

”Om jag kan bidra till att minska stigmat kring att man kan må dåligt ibland, då är jag gärna öppen med det, för det är så himla vanligt med psykisk ohälsa.”

Foto: Paul Hansen

Trodde du själv att du skulle kunna må dåligt?

– Nej, jag trodde inte heller att min bror skulle dö när han var trettio i hjärntumör och min pappa sex år senare i hjärntumör. Då kände jag måste göra så mycket som möjligt av mitt liv när jag ändå har chansen. Att det är viktigt att engagera sig för att förändra saker, inte slösa med chanserna man får.

Gabrielle Gjerswold växte upp i Geneta i Södertälje, i dag ett utsatt område, då ett mer blandat arbetarklassområde. Under studietiden blev hon miljöpartist och engagerad i människorättsfrågor.

Hade du själv kunnat hamna snett?

– Det är svårt att säga. Skolan var viktig, men ännu viktigare att jag idrottade. Jag spelade basket och fotboll. Föreningslivet har stärkt mig och varit en jättetrygghet. Jag tror att civilsamhället kan göra jättemycket för segregationen, och idrotten förenar ju alla. Då spelar det ingen roll var du kommer ifrån.

Som politiker ligger nu ett av Stockholms största problem på hennes bord. Det ökade våldet, skjutningarna och gängkriminaliteten. För att stoppa våldsspiralen krävs fler poliser menar hon.

– Vi måste ha fler dialogpoliser ute, för att fånga upp unga på väg in i gäng. Vi måste också hitta de skyldiga och de som skjuter måste straffas. Men man kan inte bara ta hårdare tag. Man måste fånga in de unga som ser gängen som sin enda bana framåt.

Polisavspärrningar i Vasastan i mars efter att en man skjutits ihjäl på ett gym.

Polisavspärrningar i Vasastan i mars efter att en man skjutits ihjäl på ett gym.

Foto: Alexander Mahmoud

Partiet vill stärka de sociala insatsgrupperna och avhopparverksamheten. Men också ha fler förebyggande åtgärder inom både skola och socialtjänst.

– Jag tror att skolan är A och O. Det finns också föräldrar som kan behöva extra hjälp i sitt föräldraskap. Att samhällsservicen försvunnit från många stadsdelar i ytterstaden tror jag leder till att många känner sig övergivna. Det måste finnas bra skolor och samhällsservice oavsett var man bor.

En annan utmaning är att få Stockholm att växa och skapa fler bostäder, utan att hota vare sig gröna värden eller klimatomställningen. Stockholm ska bli klimatneutralt redan 2030.

– Vi måste dels minska på transporterna, som står för två tredjedelar av utsläppen. Stockholm Exergi har också ett projekt för att lagra koldioxiden vi släpper ut. Det måste vi också göra, men inte som ersättning för att minska utsläppen.

Vad är det första du skulle göra som trafikborgarråd?

– Jag skulle ta tag i arbetet med att bygga ut elinfrastrukturen. Se till att det går att ladda en elbil i Stockholm, i samarbete med näringslivet.

I dagsläget är det långt ifrån säkert att partiet får behålla sina nuvarande borgarrådsposter inom trafik och miljö efter valet. MP har förlorat mer än hälften av väljarrösterna i opinionen och partierna i det blågröna styret har backat. Vilken uppställning det blir efter valet är högst oklart.

– Jag ser tre alternativ. Dels att vara där vi är nu i det blågröna, eller i rödgrönt samarbete som vi var tidigare, och så finns det ett mittenalternativ, med sossarna, MP, C och L.

Du sade i en intervju att du gillar Karin Wanngård (S), var det en hint?

– Nej, det var mer om henne som person, ingenting annat. Jag har ingen preferens. Det viktigaste är få igenom grön politik. Vi har fått igenom 80 procent av valmanifestet i det grönblå styret. 2018 fanns ingen majoritet för rödgrönt, alternativet var opposition eller att vara med och påverka. Jag vill inte vara i opposition. Vi vill vara med och bestämma från början, säger hon.

Läs mer:

Laddat läge när cyklister och gående ska samspela i Stockholms trafik

Du kanske också gillar