Hem Sverige Går från börsnoterad skolkoncern – till skolminister

Går från börsnoterad skolkoncern – till skolminister

förbi admin
0 kommentar

På tisdagsförmiddagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) sina nya ministrar. Ny skolminister blir Liberalernas Lotta Edholm.

Lotta Edholm lämnade uppdraget som skolborgarråd och Liberalernas gruppledare i Stockholm 2020.

Året därpå stod det klart att hon blivit invald i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen – där hon i dag äger aktier för drygt 90 000 kronor.

– Jag tog det uppdraget när jag själv trodde att jag hade lämnat politiken och jag satte mig själv i karantän ett år innan jag gick in i den styrelsen. Nu avgår jag givetvis med omedelbar verkan från det uppdraget, säger Lotta Edholm till SVT.

Hur ska väljarna kunna lita på att du inte står med ena foten i friskolebranschen? 

– Jag hoppas att väljarna litar på det och jag kommer naturligtvis också lägga förslag som faktiskt begränsar en del av de rättigheter som friskolorna har i dag.

V-ledaren: ”Mycket allvarligt”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk till valet av skolminister. 

– Det är mycket allvarligt att man väljer en sådan person till skolminister som har egna särintressen i detta. Det går rakt emot svensk tradition. Hon kommer förstås driva intressen som gynnar företagsintressen i skolvärlden, säger V-ledaren. 

Tellusgruppens vd Bijan Fahimi hade inte hunnit prata med Edholm när SVT når honom.

– Vi kände naturligtvis inte till att hon skulle bli minister så även för oss är det ny information. Hon har varit en stor tillgång för oss med sin kunskap om skolfrågor så ur det avseendet är det är synd om vi skulle förlora henne som styrelseledamot, säger han.

Du kanske också gillar