Hem Sverige Giftig larv hittad på förskola i Växjö – dödlig som flugsvamp

Giftig larv hittad på förskola i Växjö – dödlig som flugsvamp

förbi admin
0 kommentar

Larven, som bara lever kring björkar, lämnar just nu träden för att förpuppa sig i marken. Det är under denna perioden som den är farlig för människor och djur. Larven bär på ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp, och får man i sig det kan det leda till dödsfall.

– Det är mest relevant för betande djur, får man i sig tillräckligt mycket gift så kan man dö, säger Martin Sjödahl som är ledningsstrateg på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Tydliga tecken på träden

Martin Sjödahl uppmanar till uppmärksamhet om det finns björkar i området. Tecken på att den blåsvarta björkstekeln finns vid träden är att hela grenar är kala, medan andra delar av trädet är oskadade.

Larverna lämnar alltid kvar mittnerven på bladen. När nervsträngen sedan vissnar får den en rödbrun färgton som syns även på långt håll. Kraftigt angripna björkar blir på sensommaren helt bladlösa.

Hittad på förskola

Larven har i år bland annat hittats på en förskola i Växjö, men det finns inga fall i Sverige där människor fått i sig giftet. Mest utsatta är idisslande betesdjur, där det finns fall i Danmark där djur har dött. I Sverige finns ett fall i Ystad där en hundvalp åt en larv och dog.

– Har man björk i sina hagar så ska man vara uppmärksam, och om man ser tecken så bör man ha djuren någon annanstans, säger Martin Sjödahl

Du kanske också gillar