Hem Sverige Gigantiskt miljöpaket i USA – svenska företag lockas över Atlanten

Gigantiskt miljöpaket i USA – svenska företag lockas över Atlanten

förbi admin
0 kommentar

Det var i augusti i år som USA:s president Joe Biden och Demokraterna fick igenom inflation reduction act  (IRA) i kongressen. 369 miljarder dollar, motsvarande 3 800 miljarder kronor, kommer att läggas på subventioner till företag med låga koldioxidutsläpp. Den nya lagen applåderas av bland annat den före detta vicepresidenten och miljöaktivisten Al Gore.

Internationellt har klagomål kommit från flera håll. Lagen gör det svårt för grön europeisk industri att konkurrera med den amerikanska, menar kritikerna.

Macron: ”Enormt bakslag”

Inför sitt möte med Joe Biden i Vita huset sade Frankrikes president Emmanuel Macron att presidentens ansträngningar för att minska klimatförändringarna välkomnas, men att lagen innebär ett enormt bakslag för europeiska företag.

Enligt Jan-Olof Jacke, vd för Svensk Näringsliv, handlar det i grunden inte om ett ställningstagande mot EU.

– Snarare är det nog så att USA förväntar sig en respons från EU, säger han och tillägger:

– Det är nog mer riktat mot Kina från USA:s håll.

Risker – och möjligheter

Även i Sverige kan flera gröna företag komma att drabbas av konkurrensen från den kraftigt subventionerade industrin i USA. Andra svenska företag ser möjligheter – och funderar på att flytta sina verksamheter dit i stället.

– Det finns en del saker i det här som man borde uppskatta, säger Jan-Olof Jacke.

– Det är en tydlig riktningsförändring in mot att vara mer ledande i klimatomställningen.

Skillnad på EU och USA:s strategier

Svenska företag som flyttar till USA får också del av subventionerna, givet att de har tillräckligt stor andel av amerikanska komponenter som insatsvaror, enligt Jacke.

– Det innebär att en stor mängd företag i Europa i dag på ganska kort tid har börjat titta över sina planer om var deras investeringar ska hamna.

Vad vill Svensk näringsliv att man ska göra från EU och svensk håll för att svenska, gröna, företag inte ska bli utkonkurrerade av de som finns i USA?

– Vad vi ser nu är en väldigt stor skillnad i EU:s strategi och USA:s strategi. USA är väldigt tydligt inne på incitament, morötter. EU är mycket mer inne på reglering.

– Vi måste fundera på i EU över vad vår konkurrenskraftsstrategi ska vara framöver.

Du kanske också gillar