Hem Sverige Grovt valfusk utreds i Göteborg i samband med valet 2022

Grovt valfusk utreds i Göteborg i samband med valet 2022

förbi admin
0 kommentar

Rubriceringen är grovt otillbörligt verkande vid röstning.

– Det är en tämligen ovanlig rubricering, säger Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption som ansvarar för förundersökningen, till Expressen.

Den misstänkte i ärendet ska ha kallats till ett första förhör i tisdags. Personen frågades ut om misstankarna men nekar till brott uppger åklagaren för Expressen.

– Jag kan inte säga någonting med hänvisning till klientsekretess och med hänvisning till utredningssekretess, säger Anders Tiborn, den misstänktes advokat, till tidningen.

Skett i anslutning till valet 2022

Utredningen ska ha hamnat hos åklagaren i anslutning till valdagen, den 11 september. Johan Lindmark uppger för Expressen att det inte ska ha varit en myndighet som anmält det misstänkta valfusket, vilket annars hade kunnat vara fallet om exempelvis Valmyndigheten noterat någon grövre incident.

Åklagaren vill i övrigt inte gå närmare in på omständigheterna kring vad som misstänks ha skett.

Brott att påverka utgången i valet

Själva brottsrubriceringen kan bli aktuell exempelvis om någon försökt hindra röstprocessen eller påverkat utgången av valet.

Klassas brottet som grovt, likt i det här fallet, kan det bland annat handla om att någon missbrukat sin tjänsteställning eller använt sig av våld eller hot. Maxstraffet är då fängelse i fyra år.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot valet i Göteborg: ”Det gick inte bra”

LÄS OCKSÅ: Strul i vallokal – materialet inlåst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar