Hem Sverige Här är mediernas utmaningar på klimatmötet i Egypten

Här är mediernas utmaningar på klimatmötet i Egypten

förbi admin
0 kommentar

Efter arabiska våren tog generalen Abdel Fatha el Sisi över makten i Egypten 2013 i en blodig kupp, och leder i dag Egypten med järnhand med hjälp av militären.

Inför årets klimatmöte säger Human Rights Watchs chef för miljö och mänskliga rättigheter i en intervju med SVT att Egypten är ”ett svart hål” när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Sedan kuppen råder i praktiken demonstrationsförbud och yttrandefriheten är begränsad. Tusentals politiska motståndare, människorättsaktivister och journalister har gripits.

Vägen kantas av checkpoints

Inga oberoende egyptiska organisationer har fått ackreditering till COP27, och inne i Sharm el Sheikh har säkerhetstjänsten tagit över kontrollen. Den enda vägen till Sharm el Sheikh kantas av militära checkpoints, och över 60 aktivister rapporteras har gripits bara de senaste två veckorna,

Även internationella medier har strikta regler om vad de får bevaka och sända hem från Egypten. Susan Ritzén är en av SVT:s reportrar på plats i Sharm el Sheikj under mötet.

– Det är så här i vissa länder med auktoritära styren, Det viktiga är att vi – med de ramar vi har – ändå lyckas skildra händelser och människor och deras villkor på ett rättvisande sätt. Det kommer vi att göra nu också, säger Susan Ritzén.

Hör SVT:s reporter Susan Ritzén om mediernas tre viktigaste utmaningar vid mötet i Egypten i klippet.

Du kanske också gillar