Hem Sverige Hel familj i Malmö åtalas för att ha smugglat alkohol – byggde om bilen för att klara tyngden

Hel familj i Malmö åtalas för att ha smugglat alkohol – byggde om bilen för att klara tyngden

förbi admin
0 kommentar

Under två år gjorde familjen totalt 185 inköpsresor mellan Tyskland och Sverige. Erik Friberg, biträdande tullkrimchef syd på Tullverket, säger att familjens frekventa resor väckte misstankar. Det ledde till en stor utredning.

– Det ovanliga här är att det är så många i en hel familj. Mamma, pappa, döttrar, son och svärson, att det är så många som är med på detta, säger han.

Vid vissa av resorna körde en person till Danmark och mötte där upp en annan familjemedlem som hade varit i Tyskland och handlat. I Danmark fördelades sedan den inköpta alkoholen i två bilar för att minska risken för upptäckt vid svenska gränsen.

Familjen åtalas för att ha smugglat in minst 4 175 flak öl, 242 flak cider, 510 liter vin och 202 liter sprit.

– När man sedan räknat ihop det och gjort en schablon får man upp en siffra på ungefär fem tusen liter 40-procentig alkohol. Att köpa in det har kostat 400 000 kronor, säger Erik Friberg.

Bilder som används som används som bevis visar hur alkohol gömdes i bilen.

Foto: Tullverket

Två personer åtalas också för att ha köpt alkohol av familjen. Det finns ingen uppskattning av hur mycket pengar familjen tros ha tjänat på försäljningen.

– Jag utgår från att man inte gör det utan att ha en bra förtjänst, säger Erik Friberg.

En av de bilar som använts har byggts om – enligt misstankarna för att bättre klara de stora mängderna alkohol.

– En av bilarna har förstärkts via stötdämpningen. Det kan man tolka som ett sätt att tillverka ett brottsverktyg, för att kunna köra mer alkohol utan att det ska märkligt ut. Som jag förstår det kommer åklagaren att försöka förverka den bilen, säger Erik Friberg.

När gränserna stängdes under pandemin fick familjen problem – det kan man utläsa av sms och webbhistorik som finns i förundersökningen. Men även om restriktioner satte käppar i hjulen har smugglarna även under pandemin lyckats hålla igång affärerna, menar Erik Friberg.

– Under perioder har man har inte kunnat resa till Tyskland på det sättet så då har det generellt varit mindre privatpersonssmuggling. Det har även det här nätverket behövt anpassa sig till, det har inte kunnat resa lika frekvent som innan pandemin. Men de har ändå lyckats genomföra anmärkningsvärt många resor även under den här perioden, säger han.

Samtidigt som familjen ställs inför rätta för den omfattande smugglingen kommer en av personerna att utredas av Försäkringskassan.

– En av de misstänkta har fått sjukersättning på femtio procent. Huruvida man kan få sjukersättning och ändå klara av en omfattande logistik kring att resa till Tyskland och köpa alkohol, det får Försäkringskassans utredning visa, säger Erik Friberg.

Pappan säger i förhör att han inte har sålt någon alkohol.

– Det var för eget bruk, men någon gång som present. Jag vet en sak med säkerhet, jag har inte gjort någonting olagligt, säger han.

Läs fler nyheter från DN Skåne

Du kanske också gillar