Hem Sverige Helt rätt, stockholmare börjar avsky moderater

Helt rätt, stockholmare börjar avsky moderater

förbi admin
0 kommentar

Ingen i huvudstaden längtar efter 50-talet

Ulf Kristersson regerar till tonerna av EPA-dunk, landsbygdens musik. Och så föraktar han Stockholm.

Läget är så illa att Timbro begått en debattartikel i frågan.

”Det har blivit en folksport för högerpolitiker att hylla allt som ligger utanför tullarna”, skriver Carl Albinsson, som kallar sig infödd stockholmare på Aftonbladets debattsida.

Timbro har en poäng. Regeringen pratar gärna om allt dåligt i Stockholm samtidigt som de ständigt verkar ha bensinmackar utanför Skövde i tankarna.

Men det är nog inte därför allt färre i huvudstaden gillar Moderaterna.

Enligt SCB:s stora opinionsmätning i maj ville 44 procent rösta på Socialdemokraterna i Stockholms kommun. Och ytterligare 9,8 på Vänsterpartiet. Moderaterna samlar ynka 17,6 procent. I det som en gång var Moderaternas hjärtland.

Jag är inte jätteförvånad.

Ulf Kristerssons regering försöker i sin retorik lyfta fram ett slags förflutet Bullerby-Sverige där allt var bra, folk kände samhörighet och, ja, det inte fanns några ”integrationsproblem”.

Ett slags gigantiskt Sölvesborg från 1950.

Alltså exakt ett sådant samhälle de allra flesta i Stockholm inte vill bo i.

Storstaden är en plats där olikheter möts. En mångfald av människor, språk och religioner, av Pridetåg och nya impulser. Kultur, frihet och förändring i och en ständigt berusande malström av intryck.

Dagens moderater är inget av detta. Intellektuellt har det gamla högerpartiet reducerats till en stillastående göl. De vill stänga gränser, införa angiverilagar, avlyssna folk utan brottsmisstanke, bygga visitationszoner och ta ifrån vissa deras medborgarskap.

En gång i tiden var Moderaterna bärare av begrepp som ”frihet” och ”individualism” i svensk politik. Av liberala värderingar med färre pekpinnar och mer svängrum.

Vad är partiet bärare av idag? Ett auktoritärt och nationalistiskt systemskifte. Av offentligt sanktionerad folkuppfostring och likriktning av människor genom litteraturkanon och minskad frihet för kultur och folkbildning.

Inte bara angiverilagar ger begreppet DDR-Sverige en ny innebörd.

Jimmie Åkesson beställer – Ulf Kristersson verkställer.

Är det allt som blev kvar?

Ulf Kristerssons handlag med Hedi Fried

Från Ulf Kristerssons handslag med Förintelseöverlevaren Hedi Fried 2018 då han lovade att inte ha samröre med SD till idag har det runnit mycket vatten under broarna.

Men Moderaternas allt svagare stöd i Stockholm sammanfaller tydligt med hur nära partiet samarbetat med Jimmie Åkesson. Där SD gått in har väljarna gått ut.

Om detta fortsätter så tror jag att Moderaterna helt kan förlora Stockholm för nästa generation. De kommer inte ens att kunna se skillnad på moderater och sverigedemokrater.

En detalj i SCB är att Socialdemokraterna nu ligger högre i Stockholms kommun än i någon annan region av Sverige. Hela den traditionella politiska kartan håller på att tippa.

Och Stockholm är politisk trendsättare. Dit huvudstaden går följer i regel andra större och medelstora städer efter. Och i förlängningen hela Sverige.

Måndagen inleddes med att den tidigare Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt bytte parti från M till L. Hon är nog inte den enda som gör analysen att nästa års val till EU-parlamentet även indirekt kommer att bli en folkomröstning om Ulf Kristersson.

Risken för en moderat genomklappning är uppenbar.

I riksdagen har regeringen och SD en övervikt med bara två röster. Det är med detta minst sagt svaga mandat de nu genomför sitt systemskifte.

Jag tror kritiken bara kommer att öka. Stockholm 2023 är inte Stockholm på 1950-talet, inte Sverige heller. Visionen om att återupprätta ett förflutet, homogent och inåtvänt Sverige låter bara som en mardröm.

Förstår Moderaterna själva vilket hörn de håller på att måla in sig i ?

***

Chatta med Anders Lindberg

 • Tack för dagens chatt 🙂

 • Det problem Stockholm är för moderaterna med sina korrupta privatiseringar är Malmö för Socialdemokraterna med sitt slöseri av skattemedel

  christer

  Historiskt har det ju ofta varit problem i både Malmö och Göteborg. Men just nu är mitt intryck att båda städerna utvecklas ganska mycket.

  Göteborg kan jag bäst eftersom jag är därifrån men jag skulle nog säga att vi är på väg att se samma trend där som i Stockholm, att staden blir mer röd och att det inte kompenseras av att kranskommuner blir mer blå.

  Kanske vänds kartan helt upp och ner (som i övriga europa) med röda städer och blå landsbygd?

 • Hej Anders. Jag tror att moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen kommer gå till historien för att de släppt in den bruna smörjan i maktposition, men inte i positiv bemärkelse. Moderaterna kommer förlora stort på detta, frågan är bara vart deras väljarstöd tar vägen?

  Tant grön

  I förra valet gick en hel del till C men jag skulle tro att det finns en potential för dem att öka. Sedan beror det nog lite på hur L och MP utvecklas, båda har nog potential att ta från M.

 • Glöm inte Irene Svenonius och Filippa Reinfelt. Där försvann allt mitt ev förtroende för M i Stockholm

  Annjon

  Personer spela absolut roll här. samtidigt tror jag inte man ska underskatta de långa linjerna

 • Precis vad vi säger vid frukostbordet. Det är inte längre någon skillnad på moderaterna och sverigedemokraterna, det är bara pinsamt. En osynlig statsminister och en vice statsminister, som varje gång hon visar sig säger någon form av groda, pinsamt. Alla dessa presskonferenser, som bara är till för att sd ska synas. Idag när det är mycket tråkigt som händer i samhället, borde man satsa mycket på socialtjänst, skolor och fritidssysselsättning i utsatta områden, kultur, kort sagt allt som gör oss gott så vi kan se positivt på framtiden.

  Birgitta Dyve

  Jag tror inte Moderaterna ska underskatta att SD är genuint impopulära i stora delar av befolkningen.

  Och su surrar de sig vid Jimmie Åkesson stenhårt både retoriskt och politiskt.

Du kanske också gillar