Hem Sverige Hemlig avlyssning av domare underkänns – hovrätten avvisar anklagelser om jäv

Hemlig avlyssning av domare underkänns – hovrätten avvisar anklagelser om jäv

förbi admin
0 kommentar

I våras dömdes tre personer till långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd för grovt mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen.

Det var andra gången målet prövades i tingsrätten, som fick ta om rättegången efter att en nämndeman ansetts vara jävig. Häromdagen kom nya anklagelser om jäv från försvaret bara dagar innan förhandlingen skulle starta i hovrätten. Som bevis angav försvaret 56 hemliga inspelningar av samtal mellan rättens ledamöter i pauserna under vårens rättegång.

Ifrågasätter ljudinspelningarna

Men efter granskning av bland annat ljudupptagningarna anser hovrätten att det i materialet inte finns något som pekar på att rättens ledamöter eller protokollförarna agerat med en förutfattad mening eller ägnat sig åt att främja åklagarens intressen.

– Det finns anledning att bedöma ljudupptagningarna med försiktighet eftersom det är okänt vem som har gjort dem och det finns mycket som talar för att de gjorts olovligen, säger hovrättspresident Ylva Norling Jönsson, till SVT Nyheter Skåne på tisdagseftermiddagen.

Som exempel nämner hovrättspresidenten även en handling med ett sekretesstämplat försättsblad märkt med tingsrättens målnummer. Handlingen återfinns dock inte i tingsrättens arkiv, vilket väcker frågor.

Inget jäv

I hovrättens protokoll framgår det också att referaten av de hemliga ljudinspelningarna bara är delvis återgivna och tagna ur sitt sammanhang. ”Exempelvis har vissa ord utelämnats och det förekommer också att vissa uttalanden nedtecknats på ett felaktigt sätt”, skriver hovrätten.

Sammanfattningsvis har det enligt hovrätten inte framkommit något som talar för att rätten åsidosatt grundläggande rättssäkerhetsprinciper eller någon annan omständighet som utgör jäv.

Hovrättsförhandlingen kring Vårdexpressen börjar på onsdagen.

Hovrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Du kanske också gillar