Hem Sverige Historiskt höga elpriser i norra Sverige – isläggningen bidrar till prisrusningen

Historiskt höga elpriser i norra Sverige – isläggningen bidrar till prisrusningen

förbi admin
0 kommentar

När kylan drar över norra Sverige ökar efterfrågan av el samtidigt som vindkraftverken producerar mindre – och norra Sveriges pålitliga vattenkraftverk måste gå ner i produktion. Anledningen är att isen måste få lägga sig för att säkra vinterns el.

– I det här läget blir vattnet under noll och blir till en issörja som kan bilda proppar. Nu minskar man flödet, ser till att man får en fin isyta och sen kan man släppa på vattnet igen, säger Magnus Thorstensson som är analytiker vid Energiföretagen.

Då är isbildningen klar

Vattenfall började med isbildningen i slutet av förra veckan vilket innebär mindre producerad el. På onsdag väntas bolaget kunna släppa på i vattenkraftverket om kylan håller i sig i Luleälven som är den enda älven som denna vinter påverkas.

– Det gäller att inte göra för hastiga förändringar, man vill inte bryta upp istäcket, säger Per Larsson vid Vattenfall.

80 öre billigare i morgon

Vid lunchtid sätts priset för kommande dag på elbörsen och måndagens pris var 2,78 kronor per kilowatttimme. En normal vinter brukar priset ligga kring 40-80 öre per kilowatttimme och även om tisdagens blir dyr går priset neråt.

– Det slutar på ungefär 1,90 så det är kanske inte lågt men 80 öre lägre pris i genomsnitt, säger Magnus Thorstensson.

Du kanske också gillar