Hem Sverige Högerns Stockholmsförakt har gått för långt

Högerns Stockholmsförakt har gått för långt

förbi admin
0 kommentar

Carl Albinsson: Utan stockholmarnas stöd blir det inga fler borgerliga regeringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-16 06:30

Högern borde ta strid för stockholmarna och deras intressen. Utan stockholmarnas stöd blir det inga fler borgerliga regeringar. Att vinna ett par hundra nya röster i Essunga kompenserar inte för att förlora tusentals på Södermalm, skriver Carl Albinsson, Timbro.

DEBATT. Stockholm är Sveriges rikaste, vackraste och mest dynamiska stad. Sveriges enda storstad värd namnet.

Högern borde känna stolthet över vår huvudstad som hela landet är så beroende av.

 

Det har blivit en folksport för högerpolitiker att hylla allt som ligger utanför tullarna. Ebba Busch talar högstämt om hjärtlandet, infrastrukturdepartementet har blivit ett landsbygdsdepartement och när Ulf Kristersson håller sommartal sker det i Strängnäs. Inte i huvudstaden.

Högern har glömt bort Stockholm, vilket har straffat sig. I valet 2022 förlorade borgerligheten makten i både Region Stockholm och Stockholms stad. Stockholmarna och borgerligheten glider isär.

 

Vad högerns ignorans för Stockholm bottnar i är svårt att säga. Kanske betraktar man Stockholm som permanent förlorat till den progressiva vänstern. Eller så tror man sig kunna vinna på att ställa stad mot land.

Oavsett anledning har det gått för långt. I stället för att ignorera huvudstaden och dess invånare bör man hylla vårt lands tillväxtmotor.

 

Ingen annan stad eller region i Sverige kan nämligen mäta sig med Stockholm. Huvudstadsregionen står för nästan en tredjedel av Sveriges BNP och är en av Europas mest konkurrenskraftiga. Mer än vartannat globalt företag i Norden är lokaliserat i regionen.

Övriga Sverige är starkt beroende av ett växande och välmående Stockholm.

Men i stället för att underlätta för huvudstadens fortsatta tillväxt straffas stockholmarna av våra politiker.

Det kommunala utjämningssystemet är i praktiken en straffskatt riktad mot huvudstaden. Samma sak gäller för den statliga inkomstskatten. 2017 betalade en genomsnittlig stockholmare nästan dubbelt så mycket som en göteborgare i statlig inkomstskatt. I och med höjningen av den statliga inkomstskatten riktar regeringen ytterligare en straffskatt mot stockholmarna.

 

Mönstret går igen även inom trafikpolitiken.

Trots att stockholmarna tvingas betala stora summor i trängselskatt varje år envisas politikerna med att satsa pengarna på olönsamma järnvägsprojekt i Norrland, i stället för att ge huvudstadens invånare sin rättmätiga andel av infrastrukturinvesteringarna.

Varje dag passerar ungefär 400 000 personer Slussen i Stockholm. Det är ungefär tre gånger fler än hela Jämtlands befolkning.

 

Högern borde ta strid för stockholmarna och deras intressen. I längden har man inte råd att fortsätta tappa väljare i Stockholm. Om exempelvis Moderaterna inte lyckas vända den negativa trenden i huvudstaden kommer man aldrig återta positionen som Sveriges näst största parti.

Det är hög tid att högern ändrar retorik och i praktisk handling visar stockholmarna att man bryr sig. Exempelvis genom att sluta smyghöja den statliga inkomstskatten, avskaffa det kommunala utjämningssystemet och satsa på lönsamma infrastrukturprojekt som får Stockholm att växa.

 

Utan Stockholm skulle Sverige vara ett tråkigare och fattigare land.

Och utan stockholmarnas stöd blir det inga fler borgerliga regeringar. Att vinna ett par hundra nya röster i Essunga kompenserar inte för att förlora tusentals på Södermalm.

Carl Albinsson, medarbetare på Timbro och infödd stockholmare

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Du kanske också gillar