Hem Sverige Högerpartierna nominerar Andreas Norlén till talman

Högerpartierna nominerar Andreas Norlén till talman

förbi admin
0 kommentar

Högerpartierna nominerar Andreas Norlén (M) till riksdagens talman.

Vidare nominerar de Julia Kronlid (SD) till riksdagens andre vice talman.

– Jag är hedrad, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nominerar Andreas Norlén (M) till riksdagens talman.

Andreas Norlén har varit talman sedan förra valet, 2018.

Andreas Norlén nomineras till posten som talman i Riksdagen – igen.
Andreas Norlén nomineras till posten som talman i Riksdagen – igen.

I pressmeddelandet skriver partierna att ”Norlén har under sin tid som talman visat att han besitter de erforderliga personliga egenskaper och kvalifikationer som uppdraget kräver. Norlén har samtidigt blivit brett respekterad och åtnjuter ett stort förtroende både i och utanför riksdagen.”

– Jag är hedrad över att bli nominerad till talman och inväntar nu riksdagens kommande val, säger Andreas Norlén i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Vidare är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ense om att nominera Julia Kronlid (SD) till riksdagens andre vice talman.

 Julia Kronlid (SD) nomineras till riksdagens andre vice talman.
Julia Kronlid (SD) nomineras till riksdagens andre vice talman.

De vill att proportionalitetsprincipen tillämpas i valet om vice talmän för att ge de tre stora partierna i riksdagen en ”rättvis representation i talmanspresidiet”.

8 av 16 presidieposter till SD

Högerpartierna kommer att lägga ner sina röster i valet om förste vice talman och tredje vice talman, för att låta de andra partiernas kandidater nomineras till de posterna.

Detta ”för att för första gången sedan 2002 kunna uppnå mycket bred politisk enighet kring talmanspresidiet”, skriver de i sitt pressmeddelande.

Partierna har också enats om fördelningen av utskottens presidieposter.

Sverigedemokraterna erhåller åtta av totalt sexton presidieposter. Moderaterna får fyra, Kristdemokraterna och Liberalerna får två vardera.

Magdalena Andersson välkomnar nomineringen

Avgående statsminister Magdalena Andersson välkomnar nomineringen:

”Jag välkomnar Moderaternas nominering av Andreas Norlén till riksdagens talman. Andreas Norlén har under de gångna fyra åren förvaltat förtroendet väl och har varit en god representant för Sveriges riksdag”, säger Andersson till TT.

Du kanske också gillar