Hem Sverige Hovrätten ändrar dom om skjutning vid köpcentrum i Kristianstad

Hovrätten ändrar dom om skjutning vid köpcentrum i Kristianstad

förbi admin
0 kommentar

De tre unga männen på vespan var maskerade och bar vapen. En tisdag eftermiddag i början av augusti 2021 vid entrén till Gamlegårdens centrum rörde sig Kristianstadsbor på väg ut och in ur det lilla köpcentret för att handla, posta brev och gå till biblioteket.

15 pistolskott avlossades från vespan i riktning mot köpcentrets ingång. Nio personer befann sig i skottlinjen och tre av dem skadades. En av dem, en äldre kvinna, blev skjuten i kinden, ena benet och i en arm.

Tre män greps och åtalades senare för mordförsök samt framkallande av fara för annan. Vespan kördes av en då 21-årig man. De två skyttarna, vid tidpunkten 17 och 18 år gamla, åtalades också för grovt vapenbrott.

I maj i år kom tingsrättens dom. 21-åringen dömdes till 12 års fängelse för försök till mord, 18-åringen till sex år och elva månaders fängelse. 17-åringen friades.

På måndagen stod det klart att hovrätten nu ändrar domen. 21-åringen, som dömdes till tolv års fängelse av tingsrätten, frikänns helt. Däremot döms den yngste av skyttarna, 17-åringen (nu 18 år), till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader. I fallet med den äldre av de två skyttarna ligger tingsrättens dom fast, fängelse i sex år och elva månader.Foto: Emil Malmborg

Rätten menar att åklagaren lyckats bevisa att det var de två yngre männen som avlossade skotten. Bland annat har kläder som skyttarna använt och som syns på övervakningsbilder kunnat kopplas till dem.

Anledningarna till att de två skyttarna får olika straff är skillnaden i ålder. Vid sluten ungdomsvård finns inte möjlighet till villkorlig frigivning och därför dömer rätten ut en tredjedel mindre än vid fängelsestraff.

De två unga männen döms också att betala skadestånd till brottsoffren om sammanlagt cirka 800 000 kronor. Eftersom de var under 18 år vid skjutningen döms även deras vårdnadshavare att betala en mindre del av skadeståndet.

Konflikten mellan två kriminella nätverk i Kristianstad har pågått i flera år.Foto: Anders Hansson

Skjutningen var gängrelaterad, och kopplad till den infekterade konflikt mellan två kriminella nätverk i Kristianstad som pågått i flera år. På ena sidan står det så kallade ”Challan-nätverket” med medlemmar från området Charlottesborg. På andra sidan finns den gruppering polisen benämner som ”Nätverk E” från det utsatta området Gamlegården. De tre personerna som skadades var inte de egentliga måltavlorna.

Läs mer:

Så sprids gängvåldet även till mindre städer

Du kanske också gillar