Hem Sverige Hur tänker Kristersson hjälpa göteborgarna?

Hur tänker Kristersson hjälpa göteborgarna?

förbi admin
0 kommentar

Arrogansen borde vara olaglig

“Tillräckligt med vatten är låst i det västantarktiska istäcket för att utlösa upp till fem meters havsnivåhöjning”, skriver Klimatgranskaren om den nya studien i Nature (23/10). Aftonbladets Jonathan Jeppsson skriver att miljarder människor kommer att drabbas, eftersom en tredjedel av världens befolkning bor i kustnära städer.

Hur många meter havsnivån höjs här i Sverige är osäkert, ”the tide will tell” så att säga om man ska försöka hitta en strimma av göteborgshumor i det hela.

Och just kuststäder som Göteborg bör förbereda sig på det värsta. Det är egentligen det enda hoppfulla författaren för studien pekar ut: vi har tid att förbereda oss inför katastrofen.

Orkanen överraskade

I podcasten The Daily berättar journalisten Judson Jones om orkanen Otis som dödade 43 personer i Mexiko förrförra veckan.

Otis blev starkare än vad någon meteorolog hade kunnat förutspå. Orkanerna växer nu så snabbt i styrka, till följd av det allt varmare havet, att experternas beräkningsmodeller inte hänger med längre. I värsta fall hinner de inte utförda varningar förrän det är för sent.

Världen håller på att dränkas i en syndaflod. Det är dags att vi vaknar nu. Det innefattar även gänget inne på Rosenbad.

I senaste budgeten minskade Kristerssons gäng anslagen till klimatanpassning med 47 miljoner kronor. Trots att vi i sommar upplevde stormen Hans raseri. Regeringens internationella klimatsamarbete, som de så gärna skryter om, minskade också.

Borde vara olagligt

Samtidigt passar Kristersson på att öka utsläppen och lägga energi på att utmåla klimataktivister som ett hot mot demokratin. Det är tröttsamt att vi lever i en tid när krisrubrikerna avlöser varandra och de som larmar ska utmålas som folkets fiender.

Det kan givetvis vara irriterande att en aktivist blockerar en väg, men det blir nog mer obekvämt när hela städer hamnar under vatten.

Det smältande västantarktiska istäcket är en konsekvens av att man inte stoppade uppvärmningen för flera decennier sedan. Kristerssons arrogans inför vetenskapen är densamma som hos hans företrädare.

Och det är det som skaver. Att med denna verklighet framför sig säga att man bryr sig om klimathotet samtidigt som man ökar utsläppen är större än kognitiv dissonans.

Det borde vara olagligt.

Du kanske också gillar