Hem Sverige Ihop med M kan C aldrig vinna tillbaka landsbygden

Ihop med M kan C aldrig vinna tillbaka landsbygden

förbi admin
0 kommentar

Partiledarvalet påverkar framtiden för oss alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I torsdags meddelade Annie Lööf att hon lämnar jobbet som centerledare efter 11 år.
I torsdags meddelade Annie Lööf att hon lämnar jobbet som centerledare efter 11 år.

Valet av ny centerledare kan vara en av de viktigaste sakerna som händer i svensk politik på många år. Det handlar inte bara om att välja en efterträdare till en av landets mest erfarna politiker. När Annie Lööf i torsdags kallade till presskonferens för att meddela sin avgång rasade på sätt och vis drömmen om “den breda mitten” samman.

Centerpartiet, som i sig själv har haft hela den där bredden, kommer att bli tvunget att välja väg. Och det valet kan för lång tid avgöra åt vilket håll Sverige går.

När Alliansregeringen 2014 förlorade möjligheten att regera tog Annie Lööf på sig en uppgift. Att försvara det öppna samhällets grundvärderingar mot auktoritära och nationalistiska strömningar. Man kan kalla det för liberalism. Eller att stänga dörren för SD.

För åtta år sedan var det inget svårt beslut. Hela den anständiga borgerligheten hade samma linje.

Sedan dess har det som bekant blivit svårare, och inför valet i söndags stod Annie Lööf ensam kvar i ruinerna av den gamla Alliansen.

Inför valet av ny partiledare talar centerpartister som Svenska Dagbladet pratat med om tre falanger.

En socialliberal. I det här fallet betyder det väl att man vill behålla de väljare som röstat för partiet i det senaste valet. Och att Centern ska fortsätta att spela den roll partiet haft under Annie Lööf.

En marknadsliberal. Själv skulle jag kanske säga marknadsfundamentalistisk. Centerpartiet är inte bara det parti som drivit privatisering av offentlig verksamhet hårdast. Ofta har partiet dessutom varit rent fientligt mot till exempel fackföreningsrörelsen.

Den falangen tycker att man kan svälja lite konservatism och nationalism för att ha Ulf Kristerssons öra.

Och till sist grundläggande känsla av att Centern måste återerövra landsbygden. Ett parti med rötter i bonderörelsen kan inte lämna över sin hemmaplan till högernationalister därför att partiet verkar mer intresserat av flat white-kaffe på Stureplan än av priset på diesel till pickupen.

Annie Lööfs centerparti har rymt alla dessa åsikter. Morgondagens Centern kommer i vart fall att tvingas välja bort en.

Centerns vägval är naturligtvist en fråga för centerpartisterna. Men om jag får göra ett medskick skulle jag ändå varna för att välja marknadsfundamentalismen och Ulf Kristersson. Inte bara därför att det är trångt i den hagen eller därför att Moderaterna alltid kommer att sätta storstädernas mest välmående förorter främst.

Jag skulle dessutom säga att Centerns problem på landsbygden till stor del beror på avregleringar och privatiseringar. Ofta påhejade av Centern. Ett strålande exempel är nermonteringen av Arbetsförmedlingen.

Tillsammans med moderater och sverigedemokrater skulle Centern få svårt att återerövra landsbygden.

Du kanske också gillar