Hem Sverige Inga topptemperaturer i helgen – men solchans i hela landet

Inga topptemperaturer i helgen – men solchans i hela landet

förbi admin
0 kommentar

Förra torsdagen uppmättes den högsta svenska temperaturen sedan 1947 i småländska Målilla, där det som varmast var 37,2 grader. Sedan dess har det varit betydligt svalare temperaturer i hela landet, med regn och molnighet på flera platser.

– Framför allt på mornarna har det varit ganska svalt. På dagarna har det kunnat bli runt 20 grader på flera platser, men mot slutet av veckan väntar vi oss att vädret kommer stabilisera sig, åtminstone tillfälligt, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson

På fredagen kommer det att bli något varmare i de södra delarna av landet. Men man ska inte vänta sig några riktigt höga temperaturer då den väntas ligga på runt 20 grader. Däremot kommer det bli soligt på många platser.

– Man får räkna med att det kommer vara en del stackmoln på fredagen och lördagen i hela landet, men överlag kommer man uppfatta att det är soligt ute. Mot kvällarna kommer stackmolnen sjunka ihop, så det kommer bli fina kvällar i hela landet, säger Alexandra Ohlsson.

Det stabilare vädret kommer något senare till de norra delarna av landet. På fredagen väntas det vara mellan 15 och 19 grader längs Norrlandskusten och på lördagen lägger sig temperaturen stabilt runt 20 grader. I fjällen väntas det bli något kallare, men även där finns det chans för sol.

På söndagen väntas det stabila vädret röra sig bort från hela landet och till veckan kan man vänta sig varierande väder i hela landet.

– Det går mot en lite ostadigare period i nästa vecka. Redan på söndagen har vi spridda skurar som drar in över de norra delarna av Götaland och de södra delarna av Svealand, säger SMHI:s Alexandra Ohlsson.

I nästa vecka väntas nya regnmoln dra in från väster, men exakt hur omfattande skurarna blir återstår att se.

– Molntäcket som drar in är inte speciellt kompakt, så det kommer finnas solchanser då med. Men man får räkna med att vädret kan variera mer än vad det gör i helgen.

På Gotland och de östra delarna av Svealand och Götaland har SMHI utfärdat varningar för skogsbrand. I de här områdena är regn extra välkommet, berättar Alexandra Ohlsson.

– I de här områdena har det inte kommit speciellt mycket nederbörd under juli, så där skulle det vara bra både för brandrisken och växtligheten med ett ihållande dagsregn, säger hon.

Läs mer:

Varning för torka i Portugal – vattenransonering införs

Målilla varmast sedan 1947 – men inget nytt Sverigerekord

Du kanske också gillar