Hem Sverige Inglot nekar till brott – har namn vid annan bostad

Inglot nekar till brott – har namn vid annan bostad

förbi admin
0 kommentar

SD:s toppnamn i Stockholm, Martin Inglot, 34, menar att han bor och är skriven hos sin mamma i Botkyrka kommun.

Men hans namn är skrivet på tre olika ställen vid en bostad på Kungliga Djurgården.

– Visar det sig att uppgifterna Inglot lämnat inte stämmer är det givetvis mycket allvarligt, säger Fredrik Lindahl, distriktsordförande för SD i Stockholms län.

Martin Inglot, SD:s gruppledare i Botkyrka, utreds av polisen misstänkt för folkbokföringsbrott, något som Aftonbladet kunde avslöja på onsdagen.

Under den gångna mandatperioden har Martin Inglot enligt Botkyrka kommun hittills fått ut 1 574 604 kronor i i lön och lika arvoden för halvtidstjänsten som SD:s gruppledare i kommunen – vilket han inte haft rätt till enligt kommunallagen om han inte bor i kommunen där han är folkvald.

Martin Inglot menar själv att han bor i Tumba, hos sin mamma, trots att han har ett förstahandskontrakt på en lägenhet på Östermalm.

Den aktuella lägenheten, som Martin Inglot menar att han inte bor i permanent, är belägen i Hjorthagen på Östermalm. Lägenheten ligger nära vattnet vid ett populärt spring- och gångstråk.

Martin Inglot (SD).

Namnet skrivet på tre ställen på andra adressen

Martin Inglots namn är skrivet på tre ställen på Östermalmsadressen: på ett postfack vid fastighetens entré, bredvid hissen på en digital skärm som visar alla boende i huset och på dörren in till en lägenhet.

Hyrorna på adressen ligger runt 15.000–20.000 kronor per månad. Kontraktet har politikern enligt polisen haft sedan 1 augusti 2018 och han har betalt hyra från sitt konto sedan dess.

Här syns SD-toppens namn på postfacket vid lägenheten på Östermalm. Namnet finns också på dörren till lägenheten och på en digital skärm bredvid hissen.

SD:s distriktsordförande: ”Mycket allvarligt”

Aftonbladet har frågat Sverigedemokraterna om vad de anser om Inglots folkbokföring. Fredrik Lindahl, distriktsordförande för SD i Stockholms län, svarar via mejl.

– Det är viktigt att man följer regelverket och bor där man är skriven. Efter att utredningen är genomförd kommer vi kunna ta tydligare ställning i detta. Skulle det visa sig att uppgifterna Inglot lämnat inte stämmer är det givetvis mycket allvarligt, skriver han.

Även Botkyrka kommun kan komma att vidta åtgärder riktade mot Martin Inglot efter Aftonbladets avslöjande.

”Om en ledamot i kommunfullmäktige byter bostad till en annan kommun och där kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila ska uppdraget genast upphöra”, skriver Botkyrka kommuns kanslichef Thomas Jansson i ett mejl till Aftonbladet.

En möjlig åtgärd för kommunen blir nu att kontakta Sverigedemokraterna:

”Det som kan göras, vid misstanke om att en ledamot i kommunfullmäktige inte bor i kommunen, är att det parti som ledamoten tillhör kontaktas och uppmärksammas om misstanken.”, skriver kanslichefen.

Står som nummer ett på SD:s vallista

Martin Inglot får 35 750 kronor i månaden för sin halvtidstjänst för partiet. Dessutom tillkommer andra separata arvoden för möten i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Samtidigt har Martin Inglot även en 67-procentig tjänst som politisk sekreterare i Upplands Väsby där han tjänar dryga 30 000 i månaden.

När Martin Inglot i tisdags tog del av Skatteverkets dokumentation och inkomna tips om att han skrivit sig i Tumba för att ”sko sig på politikerpengar” sa han till Aftonbladet:

– Nej, det stämmer inte.

Inför valet i höst står Martin Inglot som nummer ett på Sverigedemokraternas lista till Region Stockholm och som nummer ett på SD-listan till kommunalvalet i Botkyrka.

Du kanske också gillar