Hem Sverige Ingripandepoliser i Linköping har anmält sin ledning för tjänstefel

Ingripandepoliser i Linköping har anmält sin ledning för tjänstefel

förbi admin
0 kommentar

På skärtorsdagen utbröt kravaller i stadsdelen Skäggetorp i Linköping i samband med högerextreme Rasmus Paludans planerade besök. Sedan fortsatte upploppen i flera svenska städer under påskhelgen.

Tidigt förklarades det med att polisen mötte en aggressivitet som saknade motstycke. Rikspolischef Anders Thornberg kallade påskhelgen exceptionell och hänvisade till bristande förhandsinformation.

Men som DN tidigare har kunnat berätta anser poliser som var i tjänst att det snarare var polisens egen ledning och styrning som brast, och att det tvingade fram rena panikåtgärder.

– Vi fick gå in och bara försöka göra något. Ledningen hade fryst, var i chock, sade en av de specialistutbildade poliser som kallades in som förstärkning.

Nu framkommer fler uppgifter från de egna leden om bristande ledning. Brister som är så allvarliga att de kan vara brottsliga.

Stora delar av de ingripandepoliser som arbetade i Skäggetorp på skärtorsdagen har anmält staben och kommenderingsledningen för tjänstefel. Anmälan har skickats till polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, som bland annat utreder misstankar riktade mot polisanställda.

I anmälan framgår att ingripandepoliserna skulle arbeta dagtid och sluta klockan 15.00. Men när det närmade sig hemgång blev samtliga beordrade att stanna kvar och bege sig till Skäggetorp centrum där en mobb hade samlats och börjat maskera sig.

När ingripandepoliserna började ta på sig sina hjälmar fick de order om att de måste ta sig ända fram till SPT-gruppen för att täcka deras rygg. SPT står för särskild polistaktik och består av poliser som är specialutbildade för att hantera folkmassor.

Ingripandepoliserna gjorde som de blev tillsagda, trots att de inte hade samma utbildning, och försökte pressa bort människor som kastade stenar. Till slut fick de order om att lämna området ”och rädda det som går att rädda”, står det i anmälan. ”Detta resulterar i att flera bilar vandaliseras där ett fordon sätts i brand.”

På kvällen, när det lugnat ner sig, samlades ingripandepoliserna för avlastningssamtal. ”I samband med avlastning anser större delen av IGV-personalen som har varit på plats att den rad felaktiga beslut har fattats från staben/kommenderingspersonal”, står det i anmälan. IGV står för ingripandeverksamheten.

Under påskhelgen utbröt upplopp även i Örebro, men där tog den lokala kommenderingsledningen tvärtom beslutet att inte låta vissa poliser arbeta eftersom det var för farligt.

Sammanlagt har omkring 400 anmälningar om poliser som drabbats av olika typer av skador under påskupploppen inkommit, enligt Polisförbundet som anser att Polismyndigheten har utsatt den egna personalen för stor fara.

Polismyndigheten har också anmält sig själva till särskilda utredningar, SU, för att utreda om det förekommit brister som utgör brott inom fyra områden: personlig utrustning, fordon, metoder samt organisation/ledning. Den utredningen pågår.

Läs mer:

JO utreder inte polisen efter påskupploppen

Fyra åtalas för upplopp i Örebro

Du kanske också gillar