Hem Sverige Inställda bussar och strömavbrott efter snön

Inställda bussar och strömavbrott efter snön

förbi admin
0 kommentar

Under natten till lördag började snöovädret röra sig in över landet. På lördagsförmiddagen rapporterade SMHI ett snödjup på 25 centimeter i Oskarshamn. I Orrefors var djupet 11 centimeter och i Hoburg på Gotland 12 centimeter.

Under eftermiddagen spred sig snövädret vidare över Sörmland och Stockholmsområdet och svepte vidare in över andra områden i landet. I samband med snön valde SL att ställa in alla busslinjer i Stockholms innerstad – trots att fordonen var utrustade med vinterdäck.

– Det är viktigt att bussen ska komma fram på ett säkert sätt. När det blir mycket halt måste vi ställa in, säger SL:s presskommunikatör Karolina Wichman till TT.

Även efter mörkrets inbrott, fanns ingen prognos för när trafikläget kunde vara tillbaka till det normala.

Orange varning

SMHI utfärdade även en orange varning för snöfall över delar av Götalands östkust, där det började snöa under natten mot lördag främst i ett stråk från Oskarshamn och en bit söderut.

På lördagsförmiddagen rapporterade SMHI ett snödjup på 25 centimeter i Oskarshamn. I Orrefors var djupet 11 centimeter och i Hoburg på Gotland 12 centimeter.

– Det ser ut som att snön kommer mattas av på flera håll. Där det snöat kraftigt nu kommer det bli lugnare. Men det kommer bli mer intensivt snöfall under kvällen i östra Svealand och Östergötland, sa Therese Fougman som är meteorolog på SMHI.

Tusentals strömavbrott

Med anledning av snöovädret blev cirka 2 000 av Eons kunder i olika delar av landet drabbade av strömavbrott. Värst drabbade var kommunerna Västervik och Oskarshamn.

– I Oskarshamn är det 500 avbrott och i Västervik är det 145. I Kalmar län är det 1 300 avbrott. Vi har personal på plats ute som är ute och åtgärdar fel. Men det är ett tufft jobb, då det fallit 40 centimeter blöt snö, sa Björn Persson på Eons pressjour.

Enligt Eon var det svårt att ge en prognos för när strömmen är tillbaka.

– Vi kommer inte att kunna lösa detta under dagen, utan strömavbrotten kommer vara till morgondagen, vilket vi beklagar. Det är en tuff situation för oss, säger Persson.

“Hoppas folk tänker efter”

Under söndagen väntas snön fortsätta falla runt om i landet.

– Man hoppas att folk tänker efter, att måste jag ut och köra eller kan jag vänta? Att man tänker efter före. Planera lite, och ta till extra tid om man ska åka långt, säger Therese Fougman som är meteorolog på SMHI.

Gula varningar finns även för Gotland, Öland, södra Skåne och delar av Götalands och Svealands kust då snöfall väntas röra sig in under lördagen eller in på söndagen. Även dessa väntas kunna orsaka trafikstörningar.

Centrala Stockholm på lördagseftermiddagen innan SL ställde in busstrafiken. Bild: Anders Wiklund/TT
Lastbil med släp står på tvären på väg 73 i riktning mot Nynäshamn. Enligt trafikverket har flera fordon fastnat på platsen och det råder begränsad framkomlighet.

Lastbil med släp står på tvären på väg 73 i riktning mot Nynäshamn. Enligt trafikverket har flera fordon fastnat på platsen och det råder begränsad framkomlighet. Bild: Anders Wiklund/TT

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Du kanske också gillar