Hem Sverige Jaha, nu ska visst Sverige styras av klimatförnekare

Jaha, nu ska visst Sverige styras av klimatförnekare

förbi admin
0 kommentar

De goda nyheterna är att politiker inte bestämmer allt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

Svenska miljöorganisationer är med rätta bekymrade över valresultatet. Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace har skickat ut pressmeddelanden med anledning av den blåbruna klimatpolitiken. De befarar att den kommande mandatperioden kan bli fyra förlorade år för naturen.

Fyra år är lång tid, med tanke på hur bråttom det är att vi stoppar klimatförändringarna.

Åkesson förnekar

Sverigedemokraterna står inte bakom målet om svensk klimatneutralitet till 2045. Jimmie Åkesson förnekar till och med krisen.

– Vad jag vet dör fler av kyla än av värme, sa Åkesson under en utfrågning i Sveriges Radio.

Säg det till invånarna i Pakistan, där en tredjedel av landet just nu är översvämmat på grund av klimatförändringar som orsakar onormalt kraftiga monsunregn. Eller för den delen anhöriga till de äldre i Sydeuropa som dött under de senaste somrarnas extrema värmeböljor.

Kärnkraft räcker inte

Den enda lösning på klimatkrisen som det blåbruna blocket lagt fram under valrörelsen är utbyggnad av kärnkraften. Det är tomma ord – i dagsläget fattas investerare villiga att satsa på kärnkraften, och skulle de finnas skulle det ändå ta för lång tid att bygga nya reaktorer.

Dessutom är eltillgången inte tillförlitlig, särskilt inte när klimatkrisen förvärras och den globala uppvärmningen ökar. I Frankrike har över hälften av reaktorerna varit ur bruk under sommaren på grund av hettan. En av reaktorerna i Ringhals är också trasig och avstängd just nu, men av andra anledningar.

Biobränslet behövs

Samtidigt skulle de planer på att sänka reduktionsplikten som de blåbruna (med flera) förespråkat lägga krokben för alla svenska ambitioner att klara klimatmålen. Energimyndigheten avråder efter en utredning från detta.

Med dagens krav på inblandning av biobränsle minskar utsläppen från diesel med drygt 30 procent. Skulle M, KD och SD få som de vill, med minskad reduktionsplikt, skulle samma siffra ligga på 5-6 procent, enligt Energimyndighetens beräkningar.

Detta skulle i dag öka svenska utsläpp med sex miljoner ton koldioxid – ungefär lika mycket som 67 oljeeldade Karlshamnsverk tillsammans på ett år. Det gör det betydligt svårare att nå Sveriges klimatmål på 14 miljoner tons minskning till 2030.

Inte kört än

Alltihop ser onekligen dystert ut. En liten tröst är att politiker inte bestämmer allt. Svensk industri har för länge sedan förstått att en grön omställning inte bara är bra för jorden utan även för konkurrenskraften. Och den svenska befolkningen – till och med de blåbruna väljarna – tycker också att klimatfrågorna är viktiga, enligt en Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen.

Det är inte kört än.

Hur tycker du att partierna borde hantera klimatkrisen? Chatta med oss! Livechatten börjar 09.00 men du kan ställa frågor redan nu.

 • Nu är det dags att säga adjö och på återseende! Kul att så många vill vara med och chatta. Jag är glad att jag har så roliga och intressanta läsare. Fortsätt så! Trevlig måndag!

 • Till Peter.

  Om Kina bygger nya kolkraftverk förbrukar varje Kines fortfarande mycket mindre energi än en svensk. En stor del av deras energi går ut på att producera varor för den västerländska marknaden. Att sluta köpa just kinesiska varor är ingen lösning heller.

  samhällsekonom

  Också ett bra perspektiv att ha med sig!

 • Jag skyller inte på högerpartierna i detta fall utan deras idioter till väljare. Dessa svenskar är fan tröga i huvudet på riktigt, och vi som alltid hånat amerikaner, kanske tid för självrannsakan också.

  Anna

  Jag vill inte skylla på väljarna, jag tycker att det främst är politikens ansvar att göra det enkelt att ställa om. Till exempel erbjuda ordentlig kollektivtrafik. Inte konstigt att folk blir negativt inställda till klimatet när det drabbar den egna ekonomin på ett så orättvist sätt. Sen önskar man förstås att fler kunde inse allvaret och rösta på partier som driver en mer omfördelande klimatpolitik.

 • Det vi kan göra i Svea Rike blir ju som en fis i rymden, då vi vet att Kina ska bygga TUSEN nya kolkraftverk! Kan vi börja med att få dom att strunta i sina krav på elektricitet?

  Peter

  Olycklig liknelse, metangas snabbar ju på den globala uppvärmningen. Kanske får andra effekter i rymden i och för sig. Finns det någon rymdforskare i chatten? Träd fram!

 • Undrar var Greta generationen tog vägen i årets val. Jag trodde att miljörörelsen var betydligt starkare bland ungdomarna. Saknar er!

  Rolf Tore Andersson

  Det undrar jag också! Man har inte sett skymten av Greta Thunberg, även om det såklart inte är hennes ansvar att hålla i gång allt… Jag hoppas att ännu fler engagerar sig nu!

 • Nu när vi går mot ekonomisk kris är det väl bra att skippa alla miljöskatter

  Martin

  Inte direkt! Klimatkrisen kommer tyvärr också leda till stora ekonomiska kriser. Bättre är att ha en mer omfördelande ekonomisk politik så att miljöskatter m.m. inte drabbar de som redan har det tufft med kostnaderna.

 • Vi måste stå upp för miljön och klimatfrågorna annars blir jorden en kierkegaard (kyrkogård). Förresten, är du släkt med den danske filosofen Sören kierkegaard?

  Mohammed

  Ja och ja! Det är därför jag skriver så dystra texter.

 • Det här med dålig kollektivtrafik på landsbygden kommer nog bli bättre om man börjar köra mindre bil för då finns helt plötsligt en marknad där att tjäna pengar på vilket en höger regering rent fördomsfullt borde gåingen på.

  Kim

  Jag vet inte om jag är så optimistisk tyvärr… Men man kan ju hoppas!

 • “Med dagens krav på inblandning av biobränsle minskar utsläppen från diesel med drygt 30 procent”

  Det måste väl vara en sanning med modifikation. Bilen drar mer bränsle med den försämrade effekten och släpper därmed ut mer koldioxid. Hade träden som blandas in i dieseln som tallolja fått stå kvar hade de sugit upp koldioxid istället för att själva bli koldioxid i atmosfären. Det är tillskottet från fossilt bränsle som minskar men jag vill påstå att nettoeffekten blir mer koldioxid i atmosfären.

  carl-jalmar wisberg

  Med all respekt tror jag att Energimyndighetens utredare och forskare har rätt bra koll på det där, det är deras beräkning 🙂

 • Sätt spaden i marken och bygg ett pärlband av små modulära kärnkraftsreaktorer i vårt avlånga land, subventionera solceller med 90%, ta reda på våra resurser och skapa en nationell fond när vi säljer vår elektricitet utomlands likt den norska oljefonden.

  Peter Lilja

  Glädjande att våra läsare är så radikala!

 • svårt säga vad tycker du S ska föra för politik i de frågorna

  vänster75

  En omfördelande klimatpolitik! Progressiva klimatskatter, bättre och billigare kollektivtrafik till exempel.

 • Tyvärr så har klimatkrisen i Sverige gått alldeles för långt så att det drabbar oss låginkomsttagare har själv 13km till närmaste hållplats så att åka lokalt går inte.. Sverige står för ca 1 promille av alla utsläpp i världen så att försöka att bli ännu bättre??? Hjälp andra länder istället där det gör mer skillnad för klimatet med rening av farliga utsläpp på fabriker mmm.. o tjatet om koldioxiden i Sverige är ju ett hån mot alla som har en bil för det vi släpper ut på ett år släpper staden Peking ut på en dag så vart ska man börja då i Sverige eller utomlands???

  Henrik

  Du har helt rätt i att det är förskräckligt hur dålig kollektivtrafiken är på många platser i Sverige. Att den fungerar är ju en förutsättning för att man ska kunna lämna bilen hemma. Och att det är billigare att ta bussen än bilen. Vi måste få en mer omfördelande klimatpolitik, både i Sverige och internationellt. Vi kan påverka mycket i EU (det har vi redan gjort!) och EU i sin tur påverkar andra. Det är nog det bästa vi kan göra.

 • Till att börja med måste alla fatta att det liv vi lever är ohållbart. Ju snabbare vi accepterar en standardsänkning, desto bättre för ekonomi, klimat och vår mentala hälsa.

  Att t.ex. sätta ett kostnadstak på elkostnad ger inga incitament till att vara återhållsam. Tvärtom, särskilt för folk med god ekonomi. Det är bara populism. Jobba för att belöna de som kan visa att man anstränger sig för att spara på resurser, och straffa de som inte bryr sig. Att ha gott om pengar ska inte vara en väg ur ansvar för klimat och ekonomi.

  Joakim Johansson

  Håller verkligen med, jag antar att du syftar på tex V:s förslag om Sverigepriser. Det är tråkigt att se hur snabbt den nationalistiska och själviska reflexen kickar in hos vissa så fort det börjar krisa.

 • Konsekvensen av en felaktig livsstil är klimatförändringar! Det krävs livsstils förändringar i ”västvärlden” och en enad värld! Bort med nationella gränser och fördela ”rikedomen” rättvist! Lennart Hansson

  LENNART HANSSON

  Det var ett par riktigt kraftiga reformförslag! Kanske något Sverige kan ta upp under EU-ordförandeskapet 🙂

 • De konservativas klimatpolitik är inte bra, det är bara att konstatera, känns lite som att de gör sin bästa strutsimitation med huvudet i marken och väljer att undvika vad som sker runt oss. Tror dock att kärnkraft kommer att vara en absolut nödvändighet men det tar tid att bygga, se bara på Finland men det är ganska extremt, i Sydkorea så byggdes reaktorer på fem år. Mer elektrifiering, bibehåll reduktionsplikt men se till att de på landsbygden kompenseras, mer vindkraft samt solceller där det är vettigt med tanke på soltimmar under vintern.

  William

  Jag tycker att man ska fortsätta använda de kärnkraftverk som är igång, men tror inte att det är en hållbar lösning att bygga nya. Utöver det jag nämnde i texten är uranbrytning ingen trevlig industri. Förnybart i Sverige är det som är bäst på lång sikt, går snabbt att bygga ut och ger verkligen resultat!

 • Godmorgon! Hoppas att ni fått i er morgonkaffet och att vädret inte är lika trist hos er som det är i Stockholm. Påminner om att hålla en saklig och god ton. Nu chattar vi!

Du kanske också gillar