Hem Sverige Jan Jönsson (L) om Tidöavtalet: Långt värre än väntat

Jan Jönsson (L) om Tidöavtalet: Långt värre än väntat

förbi admin
0 kommentar

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge sörplade kaffe längst bak i riksdagens pressrum och log stort när han konstaterade att partiet har fått igenom hela SD:s migrationspolitik. Ett litet glädjetjut hördes strax bakom honom, när Ebba Busch (KD) konstaterade från podiet att ny kärnkraft kommer att byggas i Sverige. Det var Richard Jomshof (SD), nyvald ordförande i justitieutskottet, som sken upp och tyst klappade i händerna. Men den borgerliga regeringsöverenskommelsen orsakar stor smärta på andra håll.

– Det är en tung dag. Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger Jan Jönsson.

Han är Liberalernas starke man i Stockholm, socialborgarrådet som byggde hela valrörelsen på att vara en grindvakt för att SD inte ska få inflytande i huvudstaden.

– Om man oroat sig för att demokratin ska upphöra, att public service ska läggas ned eller kulturen detaljstyras kan man kanske andas ut, något sånt finns inte. Men de andra delarna är mycket mer långtgående än jag hade kunnat tänka mig, säger han.

Jan Jönsson räknar upp viktiga beslut på Liberalernas senaste landsmöte där partiledningen fick stryk av stora delar av partiet. Att partiet inte vill begränsa anhöriginvandringen, införa anonyma vittnen eller visitationszoner, inte röra biståndet eller antalet kvotflyktingar.

– Vi vill inte se tiggeriförbud eller sänkt straffmyndighetsålder heller. Men kvotflyktingarna trodde jag faktiskt inte man skulle röra. Det var en väldigt kraftig minskning som presenterades, säger Jan Jönsson.

När Liberalerna tidigare har ställt sig bakom en mer restriktiv migrationspolitik har kvotflyktingarna varit något som partiet sagt sig värna.

– Det är de verkligt utsatta flyktingarna. Som FN bedömer att här har vi människor som verkligen behöver få skydd. Hela världen har sagt att just dem som ska vi ta ansvar för. Det skär extra mycket i själen, säger han.Foto: Magnus Hallgren

Kan du leva med politiken som presenterades?

– Partiet har valt den här inriktningen. Det blir en otrolig förväntan på de som blir ministrar för L att de leverera frihetlig politik. Jag är kommunalpolitiker och har sett som en viktig uppgift för mig att Stockholms huvudstad inte ska släppa in SD:s inflytande. Och det är en nog så stor uppgift, det är den jag får fokusera på. I Stockholm ska det i alla fall fortsätta vara en öppen och tolerant stad.

Vad kommer det här innebära för Liberalerna som parti?

– Det kommer bli en väldigt häftig intern diskussion i och med att vi fått göra avsteg på så mycket. Men en del kommer tycka att det är acceptabelt utifrån att vi får regeringsinflytande, och viktiga reformer på skolan till exempel. Dessutom har vi lyckats stoppa förslag som legat på bordet, som den danska smyckeslagen och slöjförbud.

Jan Jönsson har länge varit en stark kritiker av det vägval Liberalerna har gjort i och med samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Jag har varit orolig länge, och känner ändå att ”oj då” det här blev mycket värre än vad jag kunde tänka mig. En del som trodde att det skulle gå att hantera SD inom ramen för det här vägvalsbeslutet kanske nu funderar på om det var så här långtgående det skulle bli.

Vid en av många interna diskussioner om vägvalet och dess konsekvenser frågade Jan Jönsson om partiet kunde acceptera att en borgerlig regering för en politik med stärkta incitament för återvandring. Han kommer tydligt ihåg svaret han fick på partirådet.

– Då sa man det att det skulle väl aldrig någonsin en liberal gå med på? Att människor som bor här ska uppmanas att flytta tillbaka, säger han.

Du kanske också gillar