Hem Sverige Jimmie Åkessons krav för att stödja högerregering: ”Ska ner på pränt”

Jimmie Åkessons krav för att stödja högerregering: ”Ska ner på pränt”

förbi admin
0 kommentar

JÖNKÖPING. Jimmie Åkessons tid som åskådare är över, han kräver makt.

Talmansposter, maktplatser i utskotten och detaljinsyn i beredningsprocesser är i hans tankesfär – och allt ska skrivas in i omfattande avtal.

– Moderaterna är väl medvetna om vad vi kräver, säger Jimmie Åkesson vid SD:s valjippo i Jönköping

När Jimmie Åkesson mötte publiken på Sverigedemokraternas kampanjmöte i Jönköping på måndagskvällen var det som en partiledare i medvind.

I mätning efter mätning har SD tagit platsen som landets andra största parti, så även i Aftonbladet/Demoskop där man med 2,6 procentenheters marginal rusat från Moderaterna.

Efter standardfrasen om att vänta in valresultaten vidhåller Jimmie Åkesson att maktbalansen inom blocket kan vara på väg att skifta.

– Klart att om det är en trend, vilket det varit sista veckan. Tyngdpunkten inom blocket förflyttas till våra kärnfrågor, framför allt trygghetsfrågorna, kampen mot kriminalitet, där vi har hög trovärdighet, och invandringspolitiken, och det är klart att våra möjligheter att få genomslag blir större ju större vi blir.

”Vill veta på förhand”

Han vill inte kalla sig oppositionsledare riktigt än. Han kräver inte heller att sitta i regering. Däremot klargör SD-ledaren att en överenskommelse inom högerblocket ska sättas på pränt och vara ett tydligt, omfattande avtal.

Man vill också ha total insyn och koll på regeringens ageranden.

– Vi kan tänka oss att stödja en regering som vi inte ingår i, förutsatt att vi är nöjda med vad den regeringen tänker göra. Vi vill ju veta på förhand vad de tänker göra och då är det ju en ganska hög nivå av konkretion det handlar om. Vi vill veta vad som ska göras, när det ska göras och hur det ska göras. Det är helt avgörande för att vi antingen ska ingå i eller stödja en regering.

Avtalet ska vara så pass detaljerat att det ska omfatta exakt vilket inflytande SD får ha över budgeten och när och hur man deltar i beredningsprocesser.

Enligt Jimmie Åkesson är det också ”orimligt” att hålla Sverigedemokraterna borta från presidieplatser i riksdagens utskott, alltså rollen som ordförande eller vice ordförande.

”Svårt att lita på Liberalerna”

För att högerblocket ska ta makten över Sverige krävs att Sverigedemokraterna kommer överens med Liberalerna. I en intervju med Svenska Dagbladet sträckte partiledaren Johan Pehrsson ut en hand.

Johan Pehrson säger där att Jimmie Åkesson kan lita på Liberalerna. Litar du på Liberalerna?

– Jag har svårt att göra det i det här läget, med tanke på hur de har agerat. Dels under den här mandatperioden, det var inte så länge sedan, bara något år sedan, som de var stödparti till Socialdemokraterna. De har riksdagskandidater som är väldigt tydliga med att de inte bejakar något samarbete med oss. Men jag sätter mig gärna ner och förhandlar och samtalar med Liberalerna, så försöker vi vara konstruktiva och se vad som kommer ut av det. Jag är positivt inställd så långt. 

Du har tidigare sagt att det bästa vore om Liberalerna åkte ur riskdagen. Står du fast vid det?

– Nu ser de inte ut att göra det, nu ser de ut att klara sig över spärren och då kommer ju dom rösterna att behövas i kammaren och desto viktigare då att vi är konstruktiva, att vi inte innan väljarna har sagt sitt drar massa röda linjer och vem som ska få prata med vem och vem som ska få sitta i regering. Jag vet att Johan Pehrson har ägnat sig åt det, men jag tänker inte göra det i det här läget, utan jag har ett öppet sinne och ser pragmatiskt på situationen.

Du kanske också gillar