Hem Sverige JO kräver svar om Staffanstorps flyktingstopp

JO kräver svar om Staffanstorps flyktingstopp

förbi admin
0 kommentar

I slutet av mars beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp om ett totalstopp för kvotflyktingar. Förslaget kom från kommunens starke man Christian Sonesson (M), som själv berättade för DN hur kommunen skulle agera när fyra kvotflyktingar var på väg i maj.

– Vi kommer inte möta dem på flygplatsen, sa han då.

Beslutet ansågs av experter strida mot den så kallade bosättningslagen från 2016, den lag som ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd till olika kommuner i Sverige.

Motiveringen från Staffanstorp och Christian Sonesson var att man ville prioritera flyktingar från Ukraina. De fyra flyktingarna, familjen Al-Hariri från Syrien, blev sist kvar på flygplatsen efter att ha sett övriga kvotflyktingar hämtas upp av sina nya hemkommuner.

I juni tvärvände han och beslutet upphävdes, efter att Migrationsverket skrivit ner prognosen över hur många ukrainska flyktingar som väntades komma till Sverige. Men efterspelet fortsätter.

En person anmälde Staffanstorps kommun till Justitieombudsmannen, JO. I anmälan skriver personen att ”kommuner måste följa svensk lag även om tjänstemän inte tycker om vissa lagar. I det här fallet verkar det dessutom vara en viss mån av diskriminering där man inte vill ta emot flyktingar som kan komma längre ifrån, utan hellre vill ta emot flyktingar från tex Ukraina”.

JO har nu skickat en begäran om yttrande till kommunstyrelsen i Staffanstorp. De kräver svar på ”vilka rättsliga överväganden som låg bakom beslutet” och vill att kommunen yttrar sig över hur beslutet och kommunens agerande är förenligt med grundlagen.

Att JO ber en anmäld part att yttra sig sker inte regelmässigt.

– Vi har begärt att Staffanstorps kommun ska yttra sig i det här, och det gör vi inte i alla ärenden. Utan vi gör en bedömning av det som framkommer i en anmälan, om vi tror att det kan finnas något av substans i det. De allra flesta ärenden skrivs ju av direkt, säger Annika Aula, vikarierande byråchef på JO.

Staffanstorps kommun har till den 12 oktober på sig att svara på JO:s frågor.

DN har sökt Christian Sonesson (M), som svarar via sms.

”Kommunstyrelsen kommer att yttra sig och yttrandet kommer då att finnas tillgängligt”, skriver han.

Läs mer:

Flyktingfamiljen inte välkommen i Staffanstorp: ”Kändes svårt att inte vara välkommen”

M-ledaren i Vellinge: ”Blir anarki om alla gör som Staffanstorp”

Du kanske också gillar