Hem Sverige Johan Hilton: Att Annie Lööf var måltavla förvånar tyvärr ej

Johan Hilton: Att Annie Lööf var måltavla förvånar tyvärr ej

förbi admin
0 kommentar

En partiledare som utgör måltavla för ett terrordåd. Nyheten borde egentligen ha sänt chockvågor genom en valrörelse som nu går in på sitt upplopp.

Men är någon egentligen förvånad över att den misstänkte för Almedalsdådet i somras också planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf?

Jag önskar att jag kunde säga att jag blev det. Men det här har hela tiden legat i tangentens riktning. Sedan Centerpartiet bröt sig ur Alliansen efter valet 2018 har hatet målmedvetet piskats upp mot Annie Lööf, främst på högerkanten. Och i synnerhet av ”opinionsbildare” från det parti som M, KD och nu senast L valt att sätta sig i knät på, företrädesvis på sociala medier.

Det är ett hetsande som varit djupt obehagligt att bevittna, kanske främst på grund av dess orkestrerade och kampanjmässiga karaktär. Under den senast mandatperioden har Lööf bland annat kopplats samman med allt ifrån pedofilringar till sharialagar, högerpopulismens korsfarare har utmålat henne som ett hot mot demokratin och som islamist. Ledande politiker har kallat henne för en ”quisling”. Endast fantasin har satt gränsen.

Det som däremot förvånar mig är de offentliga uttalandena från hennes tidigare allianskamrater som gjordes under gårdagen. I sina förvisso emfatiska solidaritetsyttringar på sociala medier nämnde varken KD:s Ebba Busch, L:s Johan Pehrson eller M-ledaren Ulf Kristersson vad kärnfrågan faktiskt gäller: dödligt högerextremt våld i det offentliga rummet.

Under torsdagskvällens Aktuelltsändning dansade Moderaternas Elisabeth Svantesson som en Nurejev kring ämnet när hon ombads att säga några ord om nyheten inför debatten med Mikael Damberg. Men uppenbarligen utan att vilja kalla en spade för en spade – orden ”högerextremist” eller ”nazist” nämndes över huvud taget inte – och på så sätt stöta sig med någon i det blågula parti som man satt sig i knät på.

Som, för övrigt, körde på som vanligt i Twittergölen. ”Ni hittar alla dessa legendariska klipp på youtube”, basunerade Rebecka Fallenkvist, frontfigur för SD:s mediesatsning Riks, ut när hon konfronterades med ett axplock av den groteska smutskastning av Lööf som Riks ägnat sig åt de senaste månaderna. Och följde sedan upp sin tweet med tillkännagivandet att ”Annie Lööf är en fara för vårt land och jag gör mer än gärna 120 videos till!!!!”.

Från oppositionen: knäpptyst.

Det är ett bevis på hur långt svassandet för SD:s bruna följare har gått. Tidigare pratade vi metaforiskt om normaliseringen, att grodan i grytan inte märker av att vattnet börjar koka förrän det är försent. I det här fallet tycks grodan inte bara färdigkokad, utan dessutom upplagd på serveringsfat, färdig för antidemokratiska krafter att sätta i sig.

Läs mer:

Statsvetare: Att beskriva motståndare som demoner ett hot mot demokratin

Även Annie Lööf (C) måltavla i Almedalsdådet

Ewa Stenberg: Annie Lööf har varit väldigt utsatt för hot och hat

Du kanske också gillar