På onsdagen rapporterade Nerikes Allehanda att Johan Pehrson sålt sin andel i Örebrobolaget KB18 Företagsförädling. Bolaget äger och driver ett dussin andra bolag, i olika branscher.
”I mitt uppdrag som statsråd har jag valt att avyttra mina aktier för att min myndighetsutövning inte skulle riskera att kunna ifrågasättas”, säger Johan Pehrson i en skriftlig kommentar till DN.
Tidigare i år avslöjade Aftonbladet att partiledaren, genom KB18, hade ekonomiska intressen i säkerhetsbranschen. Det samtidigt som Liberalerna drivit frågan om att stat och kommun i större utsträckning ska ta hjälp av ordningsvakter.
Företaget som då uppmärksammades var bevakningsföretaget Securus. Bolaget erbjuder bland annat ordningsvakter och har bevakat ryska ambassaden på uppdrag av polismyndigheten.
Foto: Lotta Härdelin
L-ledaren Johan Pehrson ägde drygt 10 procent av aktierna i KB18 fram till försäljningen under senhösten. DN kan nu berätta att arbetsmarknadsministern sålde andelen samtidigt som bolaget är mitt i en facklig storkonflikt.
Dryga tre månader innan Johan Pehrson tillträdde som minister köpte nämligen KB18 ett annat bolag i bevakningsbranschen: Larm Assistans Sverige AB, som är baserat i Täby. Företaget har haft kommuner och flera välkända företag som kunder.
Larm Assistans Sverige AB var dock redan före uppköpet inblandat i en större tvist med fackförbundet Transport, uppger källor för DN. En huvudfråga i konflikten är att arbetsgivaren anklagas för obetalda ersättningar på tiotusentals kronor till sina anställda.
Enligt DN:s uppgifter har konflikten eskalerat snabbt under 2022, vilket har lett till att förhandlingarna nu sköts på central nivå.
– Vi uttalar oss inte förrän förhandlingen är avslutad, säger Mikael Ladman, ombudsman på Transport.

Foto: Alexander Mahmoud
Larm Assistans Sverige hänvisar frågor om konflikten till ägarbolaget KB18. Fredrik Malm, chef för affärsområdet säkerhet, skriver i en kommentar att det funnits en ”historisk oenighet hur olika delar i avtal skulle tolkas”.
Han säger sig samtidigt se positivt på utsikterna till en förhandlingslösning:
”För att nå en lösning på konflikten har vi i samverkan med parterna presenterat underlag och beräkningar för att kompensera de berörda. Vi räknar med att konflikten kommer till sin lösning i början av 2023”, skriver Fredrik Malm.
Johan Pehrson ställer inte upp på intervju, men skriver i kommentaren till DN att han, sedan han återvaldes till riksdagen 2018, varit en passiv delägare i KB18, utan någon roll i styrelser eller i det operativa arbetet.
Han svarar inte på frågan om han haft kännedom om konflikten med fackförbundet och huruvida den påverkat hans beslut att sälja aktierna. Pengarna från försäljningen lägger han i ett nytt, eget bolag och ska investera dem i en indexfond.
”Samtidigt som den nya regeringen tillträdde inleddes en process mellan samtliga delägare för att jag skulle kunna avsluta mitt delägarskap, den processen slutfördes nyligen”, skriver Johan Pehrson.