Hem Sverige Juha Valjakkala på fri fot – försvunnen från Kervo fängelse

Juha Valjakkala på fri fot – försvunnen från Kervo fängelse

förbi admin
0 kommentar

Åmselemördaren Juha Valjakkala, alias Nikita Joakim Bergenström, alias Nikita Fouganthine, är försvunnen. Flykten uppdagades sedan han inte återvänt till den öppna anstalten i Kervo på tisdagsmorgonen.

Det är trots det inte frågan om att han rymt, eftersom det inte går att rymma från en öppen anstalt, förklarar biträdande fängelsedirektör Markku Kuikka.

– Han har avlägsnat sig från anstalten utan lov. Inget annat, säger Marko Oresmaa som är enhetschef på Kervo fängelse.

Valjakkala blev känd efter Åmselemorden 1988 där han mördade ett äkta par samt deras 15 årige son. Tillsammans med sin kumpan var de bland de mest eftersökta personerna i Europa. Valjakkala benådades för morden 2009 men är utvisad från Sverige på livstid. Oresmaa kan inte berätta varför han är fängslad just nu.  

Trots de gruvliga morden för 34 år sedan finns det ingen orsak till oro.

– Han är inte farlig för allmänheten. Om man ser honom ska man ringa nödcentralen, det här är nu en polissak, säger Oresmaa.

Juha Valjakkala

Juha Valjakka är född i Björneborg 1965. Han är känd i Finland och Sverige för Åmselemorden den 1 juli 1988. En månad innan morden hade Valjakka frigivits från fängelset på Kakolabacken i Åbo. Tillsammans med sin flickvän reste de till Sverige där de i byn Åmsele stal en cykel. Cykelns ägare, far och son, ertappade Valjakka, som svarade med att mörda två männen och senare även modern. Efter ett stort polispådrag kunde förbrytarna gripas i danska Odense.

Kervo fängelse är en öppen anstalt, de som bor på fängelset får alltså komma och gå relativt fritt. Men det utförs dagliga närvarokontroller på fängelset. Kontroller kan vid behov utföras när som helst under dygnet och när konstrollerna genomförs ska fångarna vara på plats. Det är inte första gången Valjakkala rymmer.

– Det här har hänt tidigare, många gånger, säger Oresmaa.

Du kanske också gillar