Hem Sverige JUST NU: Ryssland hotar Sverige

JUST NU: Ryssland hotar Sverige

förbi admin
0 kommentar

JUST NU: Ryssland hotar Sverige

Den ryska regimen har utfärdat ett nytt hot mot Sverige.

I ett uttalande kommenterar det ryska utrikesdepartementet Sveriges ambition att börja producera stridsfordon i Ukraina.

I augusti avslöjade statsminister Ulf Kristersson (M) att Försvarsmaktens stridsfordon 90 (CV90) ska börja tillverkas i Ukraina.

Tillkännagivandet gjordes under en gemensam pressträff med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten välkomnade beskedet.

– Tillsammans ska vi tillverka CV90. Vi kommer att göra allt vi kan för att den första som produceras i Ukraina levereras så fort som möjligt, sa han.

Ryssland svarar

Nu svarar Ryssland på Sveriges planer.

I ett uttalande varnar det ryska utrikesdepartementet både Sverige och Tyskland för en framtida vapentillverkning på ukrainskt territorium.

– Om en sådan tillverkning genomförs kommer vi tvingas vidta nödvändiga åtgärder, säger Maria Zacharova, talesperson vid ryska UD, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

”Direkt involverade”

I sitt uttalande pekar Maria Zacharova i synnerhet ut två bolag.

– Vi noterade tillkännagivanden från ett antal europeiska vapentillverkare. I synnerhet  finns det planer från tyska Rheinmetall och ett svenskt dotterbolag till brittiska BAE Systems, säger hon och tillägger:

– Deras avsikter är ännu ett bevis på att västerländsk försvarsindustri och politiska beslutsfattare är direkt involverade i den militära konflikten och stödjer den kriminella Kyiv-regimen.

Stort stöd till Ukraina

Sverige har bidragit med ett omfattande militärt stöd till Ukraina efter att Ryssland inledde sin orättfärdiga av landet den 24 februari 2022.

Andelen av det militära stödet som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av ca 19 miljarder kronor.

Stödet av vapen och utrustning inkluderar artilleripjäser (Archer), stridsvagn 122 (Leopard 2), granatgevär (Carl Gustaf) med ammunition, pansarskott (AT4), pansarvärnsrobot 57 (NLAW), automatgevär, minröjningsutrustning och stridsfordon 90 (CV 90), hjälmar, avancerad ammunition, sjömålsrobot 17, pansarvärnssystem, personterrängbilar, vinterutrustning, riktmedel, kroppsskydd, tält, maskeringsnät och luftvärnssystem.

Foto: I. Shilov

Text: Redaktionen

Du kanske också gillar