Hem Sverige KD: Kastrera våldtäktsmän – och höj straffen

KD: Kastrera våldtäktsmän – och höj straffen

förbi admin
0 kommentar

25 års fängelse för grov våldtäkt, kastrering som villkor för frigivning och livstids fängelse för grov våldtäkt mot barn.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterar i dag en satsning med rejält hårdare tag mot sexförbrytare.

– Vi föreslår i dag att våldtäktsmän och personer som begår sexualbrott mot barn ska kunna kastreras kemiskt, säger hon.

Kemisk kastrering

I ett pressmeddelande från partiet heter det att “Sveriges kvinnor är inte trygga” och att det finns en utbredd “rädsla för sexualbrott” men även att våldtäktsmän “sprider skräck och förstör liv” för barn. KD vill därför se avsevärt höjda straff på området och kemisk kastrering som frigivningskrav för vissa som dömts.

– Det kan betyda att om en person som Nytorgsmannen ska kunna bli en fri man ska en kemisk kastrering ha skett innan frigivningen, säger Ebba Busch.

Partiet har tidigare lagt liknande förslag via enskilda ledamöter och öppnade redan 2017 för kemisk kastrering som straff för sexualbrottslingar.

Kunskapscentrum

Rent konkret vill KD införa livstidsstraff för grov våldtäkt mot barn och höja straffet för grov våldtäkt till mellan 10 och 25 år, något som skulle kräva en höjning av maxgränsen för fängelsestraff. Partiet vill också se kastrering som ett villkor för villkorlig frigivning samt ett slopande av “automatisk villkorlig frigivning”. Därtill vill de ha en “övervakningsperiod” för dömda som kommit ut som motsvarar en tredjedel av det avtjänade straffet.

KD vill också upprätta ett nationellt kunskapscentrum för sexuellt våld där personer som upplever att de har “problematisk sexualitet” kan få stöd. Centret ska även “kunna administrera kemisk kastrering på frivillig basis till den som oroar sig för oönskade sexuella tankar och impulser och har en tvångsmässig sexualitet”.

Du kanske också gillar