Hem Sverige Kommer S hjälpa MP kvar i riksdagen?

Kommer S hjälpa MP kvar i riksdagen?

förbi admin
0 kommentar

Magdalena Andersson för händerna till munnen och skickar en slängkyss innan hon ler och vinkar med båda händerna. Ett skratt sprids genom riksdagens kammare där MP-språkröret Per Bolund just äntrat talarstolen. Det är han som tar emot ömhetsbetygelsen.

Bolund vill pressa henne om nya förslag på miljöområdet.

– Miljöpartiet väntar, industrin väntar. När kommer förslagen? frågar han.

Till svar får han en hyllning. Det är tre månader kvar till riksdagsvalet när Magdalena Andersson pratar om hur viktigt det gröna industriklivet har varit.

– Det är den kombination av piska och morötter som MP drivit på under alla de år som de suttit i Sveriges riksdag som gör att vi nu ser den här vågen av investeringar runt om i hela Sverige. För det får MP inte det välförtjänta tack som de är värda, säger hon.

Samstämmiga opinionsundersökningar visar att MP ligger stadigt under riksdagsspärren – förutom i julimätningen från Aftonbladet/Demoskop där partiet får 4,9 procent. Ett problem för Socialdemokraterna, som ser ut att behöva den forna regeringspartnern för att kunna styra vidare i höst.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under Almedalsveckan i Visby.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Är Magdalena Anderssons slängkyss en del av en socialdemokratisk plan för att hjälpa MP?

Integrationsministern Anders Ygeman skrockar: S har ingen sådan plan.

– Nej, nej, alla partier måste klara sig själva.

I nästa andetag pratar han ändå om hur viktig klimatfrågan är, kanske särskilt för unga väljare. Han har ganska gott hopp om att MP kommer klara spärren.

– Det är upp till dem att visa att de lever upp till sitt partinamn, och att de är den politiska garanten för en progressiv klimatpolitik.

Men en MP-källa med insyn säger att det förs samtal på olika nivåer mellan partierna – oron för att MP ska åka ur riksdagen efter höstens val är stor inom S.

– Jag vet att det har förts diskussioner. Av det jag har hört har det varit samma oro från båda parter. Sedan finns det förstås en försiktighet från S. Men det finns en väldigt stor medvetenhet att vi kommer behövas, och en ödmjukhet inför att det kan behövas stöd från deras håll.

MP-källan säger att det inte är någon slump att S-statsministern hyllade Miljöpartiets arbete under partiledardebatten i riksdagen.

– Det tror jag ärligt talat att de gör för egen maskin, och inte efter någon överenskommelse mellan oss och dem.

Miljöpartiets Rasmus Ling, gruppledare i riksdagen, säger att det inte finns någon ”formaliserad” dialog – men att partierna är medvetna om att MP behövs för ett regeringsalternativ till vänster.

– Vi går till val som enskilda partier. Sedan vet både vi och dem att vi behöver vara kvar i riksdagen för att vår spelhalva ska ha någon möjlighet att vinna valet.

Den senaste tiden har flera S-debattörer slagits för MP:s överlevnad. Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, gick i en ledartext i tidningen Dagens ETC så långt som att säga att han själv överväger att stödrösta på MP.

”Skulle partiet åka ur riksdagen ser vi med all säkerhet en regering ledd av Ulf Kristersson, med stöd av SD, efter valet i höst,” skrev han i juni.

Linn Svansbo, S-debattör och vice ordförande i Reformisterna.

Linn Svansbo, S-debattör och vice ordförande i Reformisterna.

Foto: Gustav Nilsson

Och man behöver bara räkna matte för att förstå att MP:s mandat är viktiga, säger Linn Svansbo från S-föreningen Reformisterna till DN. Det är ingen hemlighet att mycket S-politik går att göra upp med MP.

– Man kan i samtal med både väljare och medier konstatera och kommentera att Miljöpartiet behövs för att vi ska ha förutsättningar att driva den politiken.

Likt Anders Ygeman vill partisekreterare Tobias Baudin inte kännas vid någon plan från S-håll – och tror också att MP klarar sig kvar utan någon utlovad draghjälp.

– Det är klart att de som eget parti hanterar att driva den här valrörelsen på det sätt som de kan bäst, säger han.

Tobias Baudin i samtal med SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo i samtal med partisekreterare efter statsminister Magdalena Anderssons tal.
Dölj beskrivning

Tobias Baudin i samtal med SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo i samtal med partisekreterare efter statsminister Magdalena Anderssons tal.
Dölj beskrivning

Foto: Daniel Costantini

Men det finns tecken: Förutom statsministerns hyllning till Bolund kom nyligen ett gemensamt S-MP-utspel om kalhyggen. Och framför allt märks mer subtila signaler, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Egentligen står de för väldigt olika visioner och politik. Men det kommer inga attacker mot MP från S.

Hinnfors tror inte att något parti kommer uppmana väljare att rösta på ett annat.

– Men många gånger tidigare när partier legat illa till så har det subtila stödröstningsbudskapet nått ut, säger han.

Bejamin Dousa, vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Bejamin Dousa, vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Foto: Thomas Karlsson

Kanske är draghjälp åt MP ännu viktigare för lag Andersson (S, V, C, MP) än vad stödröster till L nu är för lag Kristersson (M, KD, SD, L). Sedan Johan Pehrson tog över rodret i Liberalerna har partiets väljarstöd börjat lyfta.

M-ledaren har den senaste tiden visat att han omfamnar sin nye lagkamrat Pehrson. Gemensamma slipsskämt och ölande har visats upp i sociala medier och de fyra partierna till höger har flera gånger gjort politiska utspel tillsammans.

– Min bild är att man går all in och att man verkligen anammar hela Johan Pehrson-effekten. Trots att M har backat lite så finns det en positiv känsla kring Liberalernas starka uppgång. Det tar oss närmare en borgerlig regering, säger Benjamin Dousa, vd för tankesmedjan Timbro.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad säger att det maktskifte som högersidan strävar efter känns närmare än på länge.

– Jag tror att det är få moderater som inte firar att det går bra för Liberalerna. Sedan är det väl inte superkul att väljarna flyttas från Moderaterna.

Muf:s ordförande Matilda Ekeblad.

Muf:s ordförande Matilda Ekeblad.

Foto: Alexander Mahmoud

Hur villiga är S- och M-väljare att lägga sina röster på de krisande partierna för att rädda dem kvar i riksdagen? I DN/Ipsos junimätning uppger totalt 7 procent av väljarna (avrundat uppåt) att de kan tänka sig att stödrösta på MP, och samma siffra (avrundat nedåt) gäller för L. Men bara 1 procent per parti är helt säkra på sin sak.

V-väljarna vill helst hjälpa MP, och på andra plats kommer väljare från S. L lockar främst stöd från M-väljare, följt av KD. Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, tror att stödröster i nuläget bara kan hjälpa L och MP någon procentenhet uppåt i valet.

– Även om regeringssamarbetet kanske ser tydligare ut för lag Kristersson finns fortfarande en rad frågetecken kring Liberalerna och en framtida regering, vilket kan begränsa viljan att stödrösta.

Han tror att Miljöpartiets låga stöd kan bli en bromskloss för stödröster från S-väljare, tillsammans med det faktum att MP lämnade regeringen i höstas.

– Det krävs nog att de kanske kommer något närmare riksdagsspärren för att viljan ska öka, och att S och C på ett tydligare sätt signalerar att de kan tänka sig att sätta sig i en regering med MP.

Flera socialdemokrater DN pratar med säger samma sak: MP kommer klara spärren med egna krafttag. Ingen av dem vill kännas vid någon hemlig plan – men är inte heller främmande för att hylla MP:s bedrifter.

MP-källan med insyn säger att partiet ”naturligtvis” vill komma in på egna meriter som ”det enda miljö- och klimatpartiet i Sveriges riksdag”. Helst vill de inte behöva draghjälp från regeringspartiet.

– Men det är klart att vi vill att det ska finnas en beredskap för att det i värsta fall kan behövas.

Du kanske också gillar