Hem Sverige Kommunal chef kastade färg mot ryskt konsulat

Kommunal chef kastade färg mot ryskt konsulat

förbi admin
0 kommentar

På kvällen den 2 mars 2022, drygt en vecka efter att Ryssland inlett sin invasion av Ukraina, kastade en kvinna i Göteborg målarfärg mot ett staket som tillhörde Ryska Generalkonsulatet. Nu har hon dömts i Göteborgs tingsrätt till 30 dagars dagsböter för skadegörelse, och får betala totalt 10 500 kronor, samt skadestånd för sanering.

Kvinnan uppger att hennes plan var att kasta både gul och blå färg, för att symbolisera Ukrainas flagga, men hon hann bara kasta den gula färgen innan hon stoppades av polis.

– Det blev inte så himla bra, men jag ville att de som jobbar där skulle få se att staketet var målat i gult och blått, som en nagel i ögat för personalen. Det var min ambition, säger kvinnan till DN.

Färgen träffade, utöver staketet, även en bänk och mark som tillhör Trafikkontoret inom Göteborgs stad. Kvinnan, som själv är kommunal chef, säger att anledningen till skadegörelsen var den frustration hon känner över den ryska invasionen.

– Det var, precis som i dag, en enorm frustration över att Ryssland gör som de gör. De har blivit en terroriststat. Att bomba oskyldiga människor på det sätt de gör, att angripa ett land, att inte respektera mänskliga rättigheter. De gör ju allt fel nu. Att kasta färgen var väl ett sätt att göra en symbolisk markering.

Ångrar du att du gjorde det?

– Jag är ett stort fan av det svenska rättssystemet, så på det sättet kan jag ångra det. Och så kan jag tänka: vad blir konsekvenserna av mitt tänkande då? Att alla kan störta in på konsulatet och förstöra det? Det vill jag ju inte heller. Men det var en handling i frustration, och också att jag ville vara den lilla nageln i ögat, att det blev den här färgsättningen. En liten markering från en privatperson.

Hon har utöver färgkastningen även deltagit i flertalet lagliga demonstrationer och protester mot kriget, och menar att hon generellt anser att man bör hålla sig inom lagen, och inte kommer göra något liknande igen. Samtidigt är hon kluven inför företeelsen att bryta mot lagen som ett slags civil olydnad.

– Jag tycker det är en jättesvår fråga, för å andra sidan kan man ju se bakåt i tiden att många av de stora förändringarna i samhället också har föregåtts av uttryck som inte varit legala, vi kan prata suffragetterna i England eller Gandhi till exempel. Så det är inte svartvitt. Men jag är absolut mot våld, där går absolut min gräns.

Här kan du läsa fler nyheter från DN Göteborg

Du kanske också gillar