Hem Sverige Kraftig minskning av sjöräddningsinsatser | GP

Kraftig minskning av sjöräddningsinsatser | GP

förbi admin
0 kommentar

Totalt 559 sjöräddningsärenden hanterades av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral under juni till och med augusti. Samma månader i fjol var antalet ärenden 702.

Flest larm i somras kom in i storstadsregionerna. I Västra Götalands län hanterade Sjöfartsverkets sjöräddning flest ärenden, 127, följt av 124 i Stockholms län och 61 i Skåne län.

Generellt är det vädret som påverkar mest. Men i år kan det även finnas förklaringar i form av ett minskat fritidsbåtsåkande, enligt Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral.

“Bland annat till följd av högre drivmedelspriser. Fler har också valt att tillbringa sommarsemestern utomlands”, säger hon i ett pressmeddelande.

Andelen räddningsinsatser som rör fritidsbåtar har minskat jämfört med tidigare, men utgör fortfarande den största delen. Andelen ärenden som rör handelsfartyg har samtidigt ökat från tre procent i fjol till nio procent i sommar.

“Det visar att återhämtningen inom bland annat kryssningstrafiken fortsätter mot samma nivåer som innan pandemin”, säger Vestergård.

Totalt 237 flygräddningsärenden hanterades, vilket motsvarar en minskning med åtta procent jämfört med i fjol.

Antalet sjöräddningsinsatser juni-augusti, fördelat per geografiskt område.

Västra Götalands län: 127.

Stockholms län: 124.

Skåne län: 61.

Mälaren: 45.

Hallands län: 34.

Vänern: 27.

Kalmar län: 27.

Gotlands län: 21.

Blekinge län: 17.

Vättern: 15.

Källa: Sjöfartsverket

Du kanske också gillar