Hem Sverige Kraftiga skyfallet letar sig norrut

Kraftiga skyfallet letar sig norrut

förbi admin
0 kommentar

Inför helgen utfärdade SMHI en gul varning, den lägsta nivån av de tre vädervarningarna, för skyfall i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland.

Efter fredagens ihållande regn har rapporter om översvämningar kommit från bland annat Växjö, Jönköping och Degerfors.

Ovädret har sedan dess förflyttat sig norrut. Som allra blötast blev det i Bjursås och Borlänge i Dalarna där det under det senaste dygnet har fallit 50 respektive 46 millimeter vilket lett till många översvämmade vägar.

– Under kvällen har vi även sett att Hälsingland och norra Jämtland fått in närmare 50 millimeter, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

Under natten mot söndagen drar regnmolnen vidare österut, dock utan någon skyfallsvarning från väderinstitutet. Mängden nederbörd gör däremot att SMHI utfärdat en gul varning för höga flöden i Norrbottens fjällområden.

– Det kommer fortsätta att regna i mellersta och norra Norrland. Men molnen rör sig sakta, så det kan komma stora mängder på vissa håll även under söndagen, säger Katarina Andersson.

I resterande del av landet bjuder söndagen för det mesta på uppehåll och en del sol. Under eftermiddagen och kvällen ser nya portioner av skurar ut att leta sig in över Västkusten.

Du kanske också gillar