Hem Sverige Kristersson hamnade i skuggan av Busch – igen

Kristersson hamnade i skuggan av Busch – igen

förbi admin
0 kommentar

Om det nu var en så god idé att väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) med 100 dagar kvar till valet, då kan man tycka att Ulf Kristersson själv kunde tänkt tanken.

Och om det nu trots allt låg i oppositionens intresse att undvika en regeringskris i det känsliga läge vi befinner oss i – låt oss säga genom att lägga fram ett kompromissförslag – ja, då kanske det borde vara oppositionsledaren som tog kommandot.

Men nej. SD väckte misstroendet. M hängde på. Ebba Busch lade fram förslaget om en kompromiss. Ulf Kristersson ställde sig bakom.

Full pott, Åkesson

Sverigedemokraterna är riksdagens kaospiloter. Det är vad deras väljare – och alla andra – väntar sig av dem. Partiet har allt att vinna på att skapa oreda och väcka misstro. Det sänker förtroendet för systemet och de etablerade partierna – och höjer därmed förtroendet för SD.

Och nu fick man med sig hela oppositionen, så att Jimmie Åkesson kunde framstå som oppositionsledare, som bonus. Full pott.

Ebba Busch är en mästare på att ta tillvara på ögonblicket. Alla tvingades förhålla sig till hennes kupp under partiledardebatten, där hon erbjöd Magdalena Andersson en väg ut ur situationen. En fjäder i hatten att ta med sig, även om det aldrig blev aktuellt.

Vi kan säkert ägna resten av mandatperioden åt att diskutera om det var rätt eller fel av Moderaterna och Liberalerna att ställa sig bakom SD:s misstroende.

En självklarhet för att visa att man är i opposition, inte minst efter att man vek ned sig med Decemberöverenskommelsen 2014, menar de som stöttar beslutet.

Men inte ens alla på den egna sidan är övertygade. GP:s tidigare huvudägare och politiske chefredaktör, liberalen Peter Hjörne, ser det som ett taktiskt misstag som kan uppfattas som ett grälsjukt politiskt spel.

Kristersson har inte styrt

Oavsett vilket ben man landar på är det lätt att se att Ulf Kristersson inte är den som styrt processen, inte i något enskilt läge. Så: ingen bra vecka på jobbet för Moderatledaren.

Vad gäller Liberalerna är det lika svårt att se att de vunnit något på det som hänt. De har visserligen gjort helt tydligt att de numera står på SD-sidan i svensk politik. Det trista för partiet är att det inte riktigt får vara med. Ebba Busch informerade M och SD om sina planer för debatten – men inte L.

Och framförallt: det sätt Liberalerna kan vara till störst nytta för högerblocket i valet är genom att locka väljare över blockgränsen. Det får ses som högst osäkert att detta är rätt väg.

Risk för ökad misstro

Förtroendet för Magdalena Andersson är stort. Men kommer det vara lika stort när den här historien summeras? Ett hastigt besked om att hela regeringen skulle avgå om Morgan Johansson faller motiverades först med att misstroendet var riktat mot regeringens politik – och senare med att justitieministern var ovärderlig för Natoprocessen. Till det en viss svajighet i svaret till Ebba Busch under partiledardebatten – var det möjligt att offra Morgan Johansson trots allt?

Dessutom förhandlingarna med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som, om inte annat, riskerar att så ett frö av misstro: är Socialdemokraterna numera så sugna på att föra Sverige in i Nato att de kan tänkas kohandla med Turkiets president Erdogan om landets hållningen gentemot kurderna?

Förtroendet för politiker och politiken som helhet har alldeles säkert fått sig en törn under veckan – samtidigt som partiet som satte igång hela spektaklet framstår som de riktigt stora vinnarna.

Kanske värt att tänka på för andra, innan de hoppar på karusellen nästa gång.

LÄS OCKSÅ: Morgan Johanssons öde avgörs i riksdagsomröstning

LÄS OCKSÅ: Fyra svåra år: Här är regeringens största kriser

LÄS OCKSÅ: Tro inte att det handlar om skjutningarna

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Du kanske också gillar