Hem Sverige Kristersson: Möte med Erdogan sker ”väldigt snart”

Kristersson: Möte med Erdogan sker ”väldigt snart”

förbi admin
0 kommentar

Totalt har 28 av 30 Natomedlemmar godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. Turkiet har dock obstruerat och dess parlament har ännu inte röstat om det svenska medlemskapet.

Tidigare på fredagen bekräftade Turkiets president att ett möte ska hållas på turkisk mark.

– Sveriges nya statsminister har begärt ett möte och jag har bett våra vänner att ordna ett möte. Vi kommer att diskutera dessa frågor (Nato, reds anm) med honom i vårt land, säger Recep Tayyip Erdogan till regeringstrogna nyhetssajten Daily Sabah, enligt TT.

Han upprepar också de villkor som Turkiet ställer på att Sverige ska utlämna ”misstänkta terrorister” från Sverige, och att de kraven står fast.

”Inget datum än”

Planeringen av resan redan tagit vid, säger Ulf Kristersson i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

– Den resan ligger nu i planering så fort som det överhuvudtaget är möjligt, säger Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

– Vi har inget datum än, men det kommer att ske väldigt snart.

Inte heller Ungern har sagt sista ordet om Sveriges ansökan. Kristersson säger att han talat med landets ledare Viktor Orbán under EU-toppmötet, men de diskuterade inte Natofrågan.

Inga nya utfästelser

Sverige har i ett brev till Turkiet lovat ”konkreta åtgärder” rörande processen att gå med i Nato, enligt nyhetsbyrån Reuters. Ulf Kristersson framhåller dock att inga nya åtgärder är aktuella.

– Utfästelserna finns redan nedtecknade, det är den trilaterala överenskommelsen som gäller.

– Det nya är att det sker framsteg, säger Kristersson och nämner bland annat ny lagstiftning och förstärkt arbete från svenska myndigheter.

Du kanske också gillar