Hem Sverige Kritik mot Kalix kommun efter ny metod mot stök i skolor

Kritik mot Kalix kommun efter ny metod mot stök i skolor

förbi admin
0 kommentar

Uppdaterad 22:54 | Publicerad 20:57

”Ta, och vinn, alla konflikter” – är det nya ledordet för skolor i Kalix kommun.

Men det nya arbetssättet – som visat sig innehålla fasthållning och bestraffning – har kritiserats kraftigt av både föräldrar och pedagoger.

Kommunen höll under måndagen krismöte och pausar nu metoden.

Det har varit stökigt på skolorna i Kalix kommun under en längre tid – något som fått kommunen att anlita en konsult.

Med hjälp av den så kallade ”Ta, och vinn, alla konflikter”-metoden ska pedagogerna få det lugnt i klassrummen.

Djuptjärnsskolan är en av de skolor i Kalix där metoden används.

Men både föräldrar och pedagoger vittnar nu om att metoden också innebär ”omotiverade” fasthållningar – inte minst för elever med olika diagnoser.

– Man säger utåt sett att man inte jobbar med fasthållningar och våld, annat än om eleven anses vara en fara för sig själv eller andra, berättar en anställd för NSD och tillägger hur hen själv bevittnat delar av ett fasthållande:

– Jag förstår att eleven störde för det gjorde hen, men inte att eleven var farlig för någon så hen behövde dras ut, för att sedan hållas fast av flera vuxna i ett enskilt rum.

Bestraffar med kvarsittningsstreck

Även bestraffningar sägs förekomma genom ett system där eleverna får streck när de gör fel. Strecken omvandlas i sin tur till kvarsittningsminutrar.

På sociala medier florerar även bilder på olika överenskommelser med regler som eleven genom sin namnunderskrift förbinder sig till att följa.

På måndagskvällen sitter kommunens utbildningsnämnd i krismöte efter kritikstormen.

Backar efter krismöte

Uppgifterna har väckt debatt i sociala medier och nyligen anmäldes Kalix kommun till Justitieombudsmannen, JO, av en privatperson.

Under helgen har klagomål och kritik nått kommunen, vilket ledde till att utbildningsnämnden kallade till ett extra sammanträde på måndagskvällen.

Ordförande Viktoria Wikström (S), sa till Aftonbladet inför mötet att situationen är komplex.

– Men när den här typen av uppgifter når oss så måste vi utreda vad som har hänt. Om det finns en risk att barn kan ha farit illa så måste vi ta det på största allvar och titta på det direkt, därav detta extrainkallade mötet ikväll, sa hon då.

Under mötet tog kommunen beslut om att pausa sitt samarbete med konsulten.

– Vi har haft en genomgång av vad som sker utifrån den oro som har kommit och fått en beskrivning av vad arbetssättet innebär. Det är en gemensam nämnd som står bakom beslutet att vi pausar samarbetet med konsulten i väntan på en utredning av arbetet så här långt. Det är ingen enskild händelse bakom beslutet, det är den sammantagna bilden av läget som varit avgörande, säger Viktoria Wikström (S), ordförande i utbildningsnämnden, till NSD, på måndagskvällen.

Du kanske också gillar