Hem Sverige Krysset nuddar två rutor – då kan personrösten vara felaktig

Krysset nuddar två rutor – då kan personrösten vara felaktig

förbi admin
0 kommentar

På länsstyrelserna pågår just nu sluträkningen efter valet. Varje röstsedel granskas noga manuellt och blir underlag till det slutgiltiga resultatet.
 
Bara i Västra Götaland räknas omkring tre miljoner röster. Men instruktioner som gavs till rösträknarna där i fredags, mitt under pågående räkning av riksdagsrösterna, har rört upp starka känslor.

– Det blev våldsamma protester, säger en rösträknare som vill vara anonym till SVT.

Fick nya riktlinjer

Rösträknare uppger för SVT att de kring lunchtid på fredagen fick förtydligade riktlinjer. I de fall där väljaren har kryssat en kandidat på valsedeln men råkat göra krysset så stort att det nuddar även rutan bredvid så ska rösten endast bedömas som en röst på partiet.

Enligt en av rösträknarna underkänns personröster ”i massor”, trots att det tydligt framgår vilken kandidat som krysset avser.

– Det här drabbar gamla och funktionsnedsatta personer. Är man lite darrig så klarar man kanske inte av att hålla sig innanför rutan, säger en uppgiftslämnare.

”Väljarna kände inte till”

Personrösterna som anses felaktiga hamnar i en påse för arkivering och räknas inte som en röst på kandidaten. Däremot gäller de fortfarande som en partiröst.  

– Jag har inget emot strängare regler men folk måste få veta det innan, säger en rösträknare.  

– Vi är många som känner att detta beslut var fel. Speciellt eftersom väljarna inte kände till spelreglerna när de la sina röster, säger en annan. 

”Får inte gå in i annan ruta”

Enligt uppgifter till SVT ändrade Västra Götalands län sin bedömning efter ett möte som hölls i länsstyrelsernas referensgrupp under fredagen, där flera länsstyrelser närvarade.

Ulla Bäckekihl, valansvarig vid den aktuella länsstyrelsen, var inte själv med på mötet men säger att om man gick ut med information kring bedömningen av kryssräkningen på fredagen så handlade det snarare om att påminna kring de regler man gått igenom sedan tidigare än nya riktlinjer.

– Det får inte gå in i en annan ruta, det är vad valmyndigheten sagt till oss, säger hon.

Länsstyrelsen i Skåne bekräftar att frågan togs upp kort på mötet med referensgruppen, men vill inte gå in på exakt hur hård man är i sin bedömning av kryssen utan säger att varje fall är unikt.

SVT har sökt Valmyndigheten för en kommentar som hänvisat frågorna till länsstyrelserna.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s grävande reportrar genom att klicka här.

Du kanske också gillar