Hem Sverige Kulturministern om ryska satellitsändningar via Sverige: ”Självklart ett problem”

Kulturministern om ryska satellitsändningar via Sverige: ”Självklart ett problem”

förbi admin
0 kommentar

I förra veckan stoppade Estland, Lettland och Litauen flera ryska tv-kanaler, eftersom de, enligt ländernas myndigheter, sprider hat, krigspropaganda och desinformation. DN har tidigare kunnat berätta att två av tv-kanalerna, Rossija RTR och TV Centre International (TVCI), satellitsänder via Kaknästornet i Stockholm. Att de är registrerade i Sverige innebär också att de står under svensk jurisdiktion.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) säger till DN att det ”självklart är ett problem” att eventuell propaganda från Ryssland får sändas via och i Sverige. Det problematiska är, anser hon, att de via Sverige sänder sådant som kan vara hotfullt, hatfullt eller desinformerande.

– För självklart kan det då bli hot mot det fria ordet på olika sätt och det är det som vi i grunden arbetar för att ha ytterst starkt i Sverige.

Regeringen analyserar nu situationen tillsammans med Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), uppger kulturministern.

– I grunden har vi väldigt stark yttrande- och pressfrihet i Sverige. Det är det som gör det svårt för oss att göra snabba ändringar när det gäller sådant här.

I Sverige saknas laglig möjlighet för myndigheter att hindra satellitsändningar. Det krävs inget sändningstillstånd för dem, utan de behöver enbart registreras. Däremot kan Justitiekanslern i efterhand ålägga vite, om innehållet har uppmanat till terroristbrott, våld eller hat.

Vad säger du om den lösningen?

– För ett år sedan gjorde man ändringar i radio- och tv-lagen just för att det skulle vara lättare att kunna utdela vite i efterhand. Om det är fullt tillräckligt, det är det vi diskuterar just nu.

Borde Sverige införa tillståndsplikt även för satellit- och kabelsändningar?

– Det krävs inte tillstånd i nuläget utan det räcker med registrering och det beror på vår starka grundlag, yttrandefrihetsgrundlagen. Varje ändring som man gör som påverkar vår grundlag när det gäller just yttrande- och pressfrihet måste övervägas noggrant.

Men skulle du kunna se det som ett alternativ att införa tillståndsplikt?

– Det är för tidigt att spekulera i det. Vi analyserar situationen, det är flera departement som tittar på detta och vi jobbar skyndsamt med frågan.

Vilka aktuella alternativ kan du se i nuläget?

– Det kan jag inte spekulera i. Det är viktigt att vår starka grundlag inte på något sätt blir sämre. Vi måste hitta en lösning där vi kan ha kvar vår starka yttrandefrihetsgrundlag samtidigt som vi kommer åt den här problembilden, säger Jeanette Gustafsdotter.

Läs mer:

Baltikum blockerar ryska tv-kanaler – är registrerade i Sverige

Satellitoperatören om ryska kanalerna som sänder via Sverige: ”Kan inte censurera”

Du kanske också gillar