Hem Sverige Liberaler lämnar partiet för Centern på grund av SD

Liberaler lämnar partiet för Centern på grund av SD

förbi admin
0 kommentar

På lördag ska den ätas. Johan Pehrson landar på Landvetter, knackar dörr i Örgryte, besöker valstugan i Nordstan och promenerar sen Kungsgatan bort till Magasinsgatan – för valrörelsens sista korv. Schemalagd av pressfolket kommer den med ett kampanjbudskap mellan tuggorna: ”Chansa inte. Rösta på Liberalerna”.

L-ledaren slutspurtar med kniven mot strupen och är på jakt efter borgerliga stödröster.

I DN/Ipsos senaste mätning klarar Liberalerna med knapp marginal riksdagsspärren, och därtill syns en illavarslande tendens. Under valrörelsens slutskede har Johan Pehrson tappat väljare till Annie Lööf.

Andelen L-väljare som sedan valet 2018 har övergivit partiet och i stället gått till Centern är ungefär dubbelt så stor nu som den var i juni. En mindre ström har gått åt motsatt håll, men enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring är det C som gjort en klar nettovinst.

– Det är klart att det inte är lättvindigt, säger John Ahlmark.

Han har röstat på Folkpartiet och Liberalerna 38 gånger i olika församlingar och varit medlem i nästan lika många år. Två gånger har han stått på Folkpartiets listor, och jobbat för partiet i Regeringskansliet och Europaparlamentet. Men den här gången lägger han sin röst på Centern.

– Liberalismen hotas av en högerpopulistisk rörelse som är global. Inte av socialdemokrati eller ett vänsterparti utan rörelse. Jag begriper inte varför man vill vara med i samma gäng som SD. De avskyr liberalismen, säger han.Foto: Eva Tedesjö

John Ahlmarks pappa är tidigare partiledaren, och för många liberaler legendaren, Per Ahlmark. I barndomshemmet var misstron mot ”maktfullkomliga sossar” stark, men också mot högern. De sista memoarerna ”Gör inga dumheter medan jag är död!” har setts som en uppmaning till partiets socialliberaler.

– Man ska akta sig noga för att tala om hur en död människa skulle ha tyckt i ett visst läge. Men jag bryter inte mot någon familjetradition om jag säger så, säger John Ahlmark.

Liberalerna har genom att ansluta sig till Ulf Kristerssons sida i den nya blockpolitiken accepterat ett samarbete med Sverigedemokraterna, och gjort ett vägval som nästan slitit partiet itu.

– Väldigt många av mina vänner i partiet har redan bestämt sig för att rösta på Centern, säger partiveteranen och debattören Olle Wästberg.

Den tidigare statssekreteraren är undantaget som bekräftar regeln, det säger något att Olle Wästberg tidigare i veckan kände sig nödgad att offentligt berätta att han kommer att rösta på Liberalerna. Tidigare partiledaren Bengt Westerberg har i stället ägnat valrörelsen åt en turné med Stefan Löfven och deklarerat att han lägger Centerns valsedel i sitt kuvert.

Det är en smärta att lämna.

– Det är ett test, om fyra år är det val igen, säger John Ahlmark. Han tror att få liberaler som röstar på C känner en ideologisk hemvist.Foto: Eva Tedesjö

Så beskriver flera DN har pratat med som har bestämt sig. Många tillhör ”Fpu-generationen”, partiaktiva som växte upp i Folkpartiets ungdomsförbund med Bengt Westerberg som partiledare. Man har varit en familj, en fritidsgård, man har älskat det man har byggt upp, säger en liberal.

– Det är väldigt många som tar det här steget gemensamt, säger en annan.

Förr gick skiljelinjen i partiet mellan vänster och höger. Nu går den mellan de som har varit med länge och de som är nyare, enligt en partiveteran. Ändå har Johan Pehrson läkt partiet, det är de allra flesta överens om. Liberalerna gick in i valåret med katastrofalt låga opinionssiffror. När framtidsutsikterna var som mörkast pratades internt om hur ett nytt parti skulle kunna bildas ur organisationen i Stockholm. Det är där pengarna finns om det statliga partibidraget skulle sina. Och där styr socialliberalerna. Men partiledarbytet gav strax effekt. Från mars till juni mer än fördubblades väljarstödet, från drygt två till drygt fem procent. Liberalerna hämtade andan och gick in i valrörelse.

Pappfiguren föreställande partiledaren Johan Pehrson (L) som partisekreteraren Maria Nilsson står bredvid är i naturlig storlek, men den står på en liten höjd.Foto: Eva Tedesjö

Veckan före valet har riksdagens minsta parti ägnat åt en sista spurtkampanj. Genom ömsom vädjan ömsom hot vill partiet förmå borgerliga väljare att lägga sina stödröster på L.

– Det är för att inte riskera världens baksmälla på måndag, vi har ju börjat trilla ner mot spärren igen, säger en centralt placerad L-källa.

På Medborgarplatsen i Stockholm vajar flaggor i fyra nyanser av blått. Liberalernas valstuga flankeras av SD på ena sidan och KD på den andra. Tidigt i onsdagsmorse möttes SD:s valarbetare av en dörrmatta med Johan Pehrsons ansikte framför stugan, och ett av valrörelsens mest kända citat: ”Åkesson kan lita på Liberalerna” saxat från en intervju i SvD.

– Den rubriken, och bussturnén med SD har varit skadliga för oss. Det märker vi i valstugorna. Och vi påminner om att de kan rösta på något annat till riksdagen, men på oss i regionen och kommunen. De kan vara säkra på att vi aldrig kommer att samarbeta med SD i Stockholm, säger en källa.

Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson är inte orolig för att hennes parti ska åka ut – men hon tar heller ingenting för givet. ”Varje röst räknas.”Foto: Eva Tedesjö

Mellan en pressträff i riksdagen och några minuters vila beklagar partiledaren Johan Pehrson att väljare och partiaktiva överväger att rösta på Centern i stället för Liberalerna. Han beskriver han sig som en ”ur och skur-liberal”; som inte är rädd för att göra det som krävs för att lösa problemen med ”bristande resultat i skolan, bristande integration, energikollaps, klimathot och människor som väntar på vård”.

– Sverigedemokraterna är förstås obehagliga på många områden. Men vårt land behöver en ny borgerlig regering för att lösa de samhällsproblem som varit starkt bidragande till att Sverigedemokraterna, men även Vänsterpartiet, har fått stor attraktionskraft på väljarna, säger han.

Ett av ”hoten” som används i slutkampanjen riktar sig mot just Vänstern och ”fyra år till med Nooshi Dadgostar, Morgan Johansson och Miljöpartiet”.

– Vi tar verkligen ingenting för givet och vi vill påminna väljarna om att varje röst räknas, säger Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson.

Hon står utanför sitt partis valstuga vid Sergels torg i centrala Stockholm, omgiven av stora grupper skolelever som går från parti till parti och ställer frågor. Mest verkar dagens skoluppgifter handla om hur de olika partierna ser på Nato. Varför väljare ser ut att gå från Centerpartiet till Liberalerna vill hon inte spekulera i.

– Jag tror det kan bero på väldigt många aspekter, men vårt fokus är vart väljarströmmarna kan komma till oss ifrån. Vi kan se att de har kommit från olika håll.

Var kommer de ifrån då?

– Vårt fokus är inte heller varifrån de kommer, utan att de kommer till oss, säger Maria Nilsson.

Du kanske också gillar