Hem Sverige Liberalerna säger nej till slöjförbud i skola

Liberalerna säger nej till slöjförbud i skola

förbi admin
0 kommentar

Debatten om slöjförbud för små barn blev den hittills hetaste på partiets landsmöte i Linköping. Många gick upp i talarstolen.

En motion om slöjförbud i förskolan och i lågstadiet hade lämnats in av bland andra Liberala kvinnor. En annan motion som stöddes av flera riksdagsledamöter ville att förbudet skulle gälla upp till tolv års ålder i skolan.

– Slöja på barn är en sexualisering och en begränsning av flickors frihet som vi liberaler aldrig kan acceptera, sade Cecilia Elving, ordförande för Liberala kvinnor.

Partistyrelsen är dock emot ett slöjförbud, och ville i stället att man utreder om skolans styrdokument kan ändras så att den bättre kan stå emot föräldrars krav på att religiöst och hedersrelaterat tvång upprätthålls.

Det utskott på landsmötet som behandlat slöjförbudet lade fram ett tredje förslag som en mellanväg – att låta utreda ett slöjförbud i förskola och i lågstadiet.

Partistyrelsen var dock även emot en sådan utredning.

Ett huvudargument mot slöjförbud eller att utreda ett förbud var att unga flickor då skulle riskera att hållas hemma från skolan. Eller sättas i religiösa skolor.

– Det här förslaget skulle vara goda nyheter för de mest extrema, religiösa skolorna, där kölistan skulle bli lång, sade miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari (L) i talarstolen.

Ett annat argument mot slöjförbudet var hur det skulle genomdrivas och vilka som skulle göra det.

– Ska barnen skickas hem från skolan, ska slöjorna tvingas av, ska barnen omhändertas, sade oppositionsborgarrådet Jan Jönsson i Stockholm.

– Hur man än gör blir flickorna dubbelbestraffade med mer kontroll och mindre frihet.

Landsmötet gick på partistyrelsens linje. Om det hade sagt ja till att utreda slöjförbud, skulle samtliga fyra Tidöpartier varit för en sådan utredning.

Läs mer: L vill ha EU-polis mot gängen

Du kanske också gillar