Hem Sverige Limmade fast sig på E4 – tolv klimataktivister döms för sabotage

Limmade fast sig på E4 – tolv klimataktivister döms för sabotage

förbi admin
0 kommentar

Det var i slutet av augusti som en uppmärksammad klimatprotest ägde rum. Flera personer satte sig på E4 i Solna i närheten av Karolinska Universitetssjukhuset och blockerade morgonrusningen, bland annat genom att limma fast sig i vägen. Det ledde till flera mil långa köer och bland annat en ambulans under utryckning fastnade i trafiken.

Tolv kvinnor och män mellan 25 och 70 år greps och åtalades. Samtliga åtalade dömdes av Solna tingsrätt på måndagen för sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten.

Orsakade allvarliga störningar

I domen konstateras att aktivisterna med flit orsakade allvarliga störningar för vad man kallar den allmänna samfärdseln och därför döms de alla för sabotage. Eftersom de inte åtlydde polisen om att lämna vägen så döms de för ohörsamhet.

– Vi kom fram till att de på ett allvarligt sätt stört och hindrat trafiken, säger chefsrådman Björn Skånsberg, och fortsätter:

– Vi har prövat de invändningar som de haft. De har invänt att det skulle inskränka deras grundlagsskyddande demonstrationsfrihet om de dömdes. Visserligen innebär det här nu en inskränkning av den friheten, men det är en legitim och proportionerlig inskränkning och då får den göras.

Döms till villkorlig dom och skyddstillsyn

Tingsrätten skriver på sin hemsida att gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men nio av dem döms till villkorlig dom och tre av dem till skyddstillsyn. Två av dem ska även betala 70 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 500 kronor.

Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Du kanske också gillar