Hem Sverige Listan till regeringen – 75 företag med ryska ägare

Listan till regeringen – 75 företag med ryska ägare

förbi admin
0 kommentar

Regeringen gav i mars i uppdrag till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige.

Nu har de lämnat en delrapport till Utrikesdepartementet – som bland annat innehåller en lista på företag.

– Vi har hittat 75 företag med en omsättning på över en miljon kronor och där den verkliga huvudmannen är bosatt utanför Sverige men är rysk medborgare, säger Oscar Almén, projektledare och forskare på FOI.

Han vill understryka att det inte nödvändigtvis finns något problematiskt med företagen på listan. Syftet med kartläggningen är att få en bättre förståelse för ryskt ägande i Sverige.

– Det har accentuerats framför allt när man lyft fram att det finns en säkerhetsproblematik, tidigare såg man mest positivt på utländskt ägande, säger Oscar Almén.

Tre branscher dominerar bland de identifierade bolagen: fastigheter, handel samt informations- och kommunikationsteknologi.

Tillgångar utomlands

SVT har sedan i vintras granskat ryska makthavares inflytande i Sverige. Flera av bolagen som vi har tittat närmare på återfinns på FOI:s lista.

Det handlar om Oleg Deripaska som kontrollerar aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Han är även storägare i den österrikiska byggkoncernen Strabag – som i sin tur äger svenska bolag som har fakturerat myndigheter på miljarder för stora infrastrukturprojekt.

En annan på listan är Aleksej Mordasjov som länge varit största ägare i resejätten Tui – och som genom hemliga företag i skatteparadis försökt dölja sitt ägande.

Minister: ”Viktig pusselbit”

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) menar att FOI:s delrapport är ”en viktig pusselbit i regeringens arbete för bättre efterlevnad av sanktionerna”.

– Kartläggningen ska även bidra med ökad kunskap och ett bättre beslutsunderlag för regeringens agerande för att bemöta Rysslands oacceptabla aggression mot Ukraina, säger hon.

Slutrapporten ska presenteras i höst.

Du kanske också gillar