Hem Sverige Ljusforskarens uppmaning: Tidigarelägg lunchpromenaden! – DN.SE

Ljusforskarens uppmaning: Tidigarelägg lunchpromenaden! – DN.SE

förbi admin
0 kommentar

Regn, rusk och mörka moln. Väderleksprognoserna för södra Sverige bär sällan på upplyftande nyheter i januari. Många trötta svenskar mår därefter.

– Det finns flera skäl till att folk är trötta under vintern. Vår inbyggda dygnsrytm stämmer inte riktigt överens med soldygnet. De flesta har en lite längre dygnsrytm än 24 timmar, vilket gör att vi är tröttare på morgonen men håller ut lite längre på kvällen, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet, som i många år forskat på kopplingen mellan ljus och mående.

Trötthet och årstidsrelaterad nedstämdhet är vanligt förekommande, men går till viss del att åtgärda med några enkla knep.

– Man behöver vara ute en halvtimme eller 45 minuter innan lunch, säger Thorbjörn Laike.

De som har möjlighet att ta en lunchpromenad under arbetsdagen kan alltså fortsätta med det – men ju tidigare desto bättre, enligt professorn.

– Fönstret är öppet till klockan 13 ungefär, säger han.Foto: Magnus Hallgren

Också den tristaste av januaridagar ger god effekt. När ögat träffas av ljus utomhus under morgonen eller förmiddagen blockeras produktionen av hormonet melatonin, och får som följd att vi piggnar till.

– En riktigt molnig, regnig dag är du ändå uppe i runt 4000 lux utomhus. Rekommenderad nivå på ljus inomhus är runt 500 lux, så det är stor skillnad, säger Thorbjörn Laike.

Trots färre soltimmar i de norra delarna av landet finns mycket som tyder på att det kan vara svårare för befolkningen i södra Sverige att få tillräckligt med dagsljus under vintern.

– Det finns en viss positiv effekt för upplevelsen om man har ett snötäcke. Då upplever man miljön utomhus som ljusare, vilket har den positiva effekten att man hellre går ut. Är man inne en regnig dag och upplever att det är alldeles mörkt utanför fönstret har man svårt att ta sig ut. Så det är mer en psykologisk aspekt, säger Thorbjörn Laike.

För att bekämpa sin vintertrötthet bör man också se över sina kvällsrutiner, tycker Laike.

– På seneftermiddagen är det viktigt att vi inte får för mycket ljus, då fortsätter vi blockera melatoninet. Det är det som är kruxet med att använda mobil eller läsplatta på kvällen, det är som att ligga och titta in i en ficklampa.

Är det lika illa att titta på tv?

– Nej, för då kommer du flera meter ifrån. Det är kvadraten på avståndet till ljuskällan som avgör. Det bör man tänka på om man känner av den här typen av besvär.

Thorbjörn Laike är professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet.Foto: Mikael Risedal

Torbjörn Laike betonar att man inte ska förväxla vanlig vintertrötthet med årstidsrelaterad depression.

– Det är en klinisk depression och i de fallen ska man inte dra sig för att genast söka hjälp från vården.

Forskning pågår för att få fram ett elektriskt ljus som bättre efterliknar dagsljusets egenskaper.

– Efter att de ljusemitterade dioderna kommit, i dagligt tal kallat led-lampor, har möjligheterna att skapa annorlunda ljus ökat mycket. Men att efterlikna dagsljusets effekt är inte helt enkelt.

Rådet är alltså tills vidare att ta en promenad i förmiddagsregnet – eller bara härda ut en månad till.

– I slutet av februari börjar hormonförändringarna uppträda. Det går fort de här sista veckorna när ljuset kommer tillbaka.

Läs mer:

Spektakulära värmerekord i Europa

Prästen: Så kan vi vara varandras ljus i mörkret

Du kanske också gillar