Hem Sverige Louise Erixon (SD) svängde om vindkraft

Louise Erixon (SD) svängde om vindkraft

förbi admin
0 kommentar

SD-toppen Louise Erixon har svängt om vindkraft och är öppen för att det anläggs 70 snurror i havet utanför Sölvesborg.

Samtidigt hyr hon sitt boende av VD:n bakom vindkraftsparken.

– Sölvesborg är en liten kommun, det blev helt enkelt så, säger hon. 

Sverigedemokraterna är det mest vindkraftsnegativa partiet i riksdagen. Partiledare Jimmie Åkesson vill inte att Sverige fortsätter att bygga ut energislaget trots att företag står på kö för att uppföra nya parker. 

– Vi ska inte fokusera mer på den här väderberoende produktionen som inte fungerar och som bara gör oss mer oljeberoende, sa han nyligen i en partiledardebatt arrangerad av SVT.

Även lokalt är SD profilerade som vindkraftsmotståndare. SD:s ”skyltfönster” Sölvesborg är inget undantag. När Vattenfall ville uppföra en vindkraftpark en mil utanför kommunen var SD negativa. Men i januari svängde plötsligt partiet och gav ett första ja till en vindkraftpark med 70 snurror i havet utanför Sölvesborg. 

Louise Erixon (SD) har svängt i frågan om vindkraft.

”Rent mjöl i påsen”

Aftonbladet kan nu berätta att Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, hyr sitt boende av bolaget Vingkraft AB, en av ägarna till vindkraftparken. Villan ligger centralt i kommunen och är en av två fastigheter som bolaget äger. Erixon flyttade in där i början av 2020. 

Anders Nilsson är VD för Vingkraft AB och Blekinge offshore AB, bolagen bakom vindkraftsparken. Han säger att han blev kontaktad av Sölvesborgs näringslivschef i början av 2020 med frågan om han hade en bostad att hyra ut. Först senare fick han veta att det var till Louise Erixon som ville hyra. Han säger att det inte har haft någon påverkan på vindkraftsprojektet och att de båda inte umgås privat. 

– Det är rent affärsmässigt alltihopa. Det är rent mjöl i påsen.

Viktigt med politiskt stöd

Nilsson delar bilden av att SD tidigare varit negativa till vindkraftsbyggen i kommunen. Därför är han nöjd med vändningen från Louise Erixon och resten av Samstyret som partikoalitionen i Sölvesborg kallar sig. 

– Det är roligt och väldigt bra att de vågar göra det. Vi vet ju att kommuner över lag säger nej till vindkraftsprojekt, säger Nilsson. 

Han fortsätter:

– Det var väldigt viktigt för oss att kontrollera stödet från politikerna. Det kändes avgörande att de ställde sig positiva. 

Louise Erixon anser inte att det faktum att hon bor i VD:ns hus påverkar hennes ställningstagande om vindkraftsparken. 

– Det hade gjort mig till en korrupt politiker. Sådana saker måste man skilja på, det är väldigt viktigt.

Bra kontakt med företaget

Hur bra är kontakten med Blekinge offshore?

– Vi har haft jättebra kontakter med Blekinge offshore, vi hanterar dem som vilket företag som helst.

Louise Erixon tillägger att det ännu inte är klart om vindkraftsparken blir av. Projektet ska gå vidare till en så kallad samrådsrunda där olika instanser får yttra sig.

– Vi har ställt oss positiva och vi har fattat beslut enhälligt att berörda instanser ska yttra sig om det nya förslaget. Blekinge offshore 2,0, det liknar inte alls projektet som var för flera år sedan.

Vad är skillnaden?

– Väsentliga skillnader är omfattningen av parken, antalet verk och hur den är placerad. 

Du kanske också gillar