Hem Sverige Lukas användes som informatör – dömdes till fem års fängelse

Lukas användes som informatör – dömdes till fem års fängelse

förbi admin
0 kommentar

Lukas, 20 år, hade inga pengar, inget hem, sov i trapphus och förvarade sina kläder i förvaringsskåp.

En dag kom ett erbjudande från en bekant. Om att tjäna snabba pengar.

10 000 kronor för en helg på ett hotell i Stockholms innerstad. Där Lukas skulle ta emot, paketera om och sälja en större mängd kokain.

– Jag tänkte att för 10 000 kronor kan jag betala två månaders hyra för ett rum tills jag hittar jobb eller liknande, säger Lukas senare i rätten.

Det skulle bara vara denna gång, tänkte han. Men Lukas uppdragsgivare, som enligt polis är gängledare i ett kriminellt nätverk, ville annat.

”Lukas var hårt kontrollerad och om han inte svarade på en gång fick han böter”

För Lukas blev helgen på hotellet starten på en period fylld med ständiga hot och utpressning. Via en krypterad app skrev gängledaren, som kallade sig för ”Maradona”, vad som kunde hända Lukas, hans flickvän och hans familj om han inte fortsatte med den kriminella verksamheten.Foto: Polisen

Lukas fick böter och påhittade skulder som skulle betalas av genom narkotikaleveranser över hela landet. Han flyttades till olika lägenheter där han fick hantera stora mängder av narkotika och även vapen. Det hände också att Lukas ”lånades” ut till andra kriminella nätverk för att utföra liknande uppdrag som han hade hos ”Maradona”.

– Han var som en livegen. Det gick inte att bara sluta, Lukas var hårt kontrollerad och om han inte svarade på en gång fick han böter på några tusenlappar, säger hans flickvän när DN träffar henne.

Två kompisar till Lukas drogs också senare in i den kriminella verksamheten.

Sa Lukas någon gång att han ville sluta?

– Ja, flera gånger erbjöd han sig att köpa ut sig, men då fick Lukas höra att han skulle hitta en ersättare, men inte vilken som helst, utan en svensk som inte var från förorten.

Situationen förvärrades när en av de två kompisarna stack med över en miljon kronor som fanns i lägenheten.

Lukas började leta mer aktivt efter information om avhopparverksamhet. Han kom i kontakt med avhopparenheten, men fick inget förtroende för personen som svarade och avbröt samtalet.

Till slut hittade Lukas en annan ingång, en kompis pappa som var polis inom bedrägerisektionen. För polisen berättade Lukas om hoten, om lagret med droger och vapen i lägenheten och visade bilder på narkotika och chattarna som han hade med ”Maradona”.

”Han var som en livegen. Det gick inte att bara sluta”, säger Lukas flickvän.Foto: My Matson

Lukas fick höra att han skulle få hjälp. På ett möte med polisens två chefer som hade mer erfarenhet av avhoppare fick Lukas höra att han måste bidra med information för att kunna få hjälp.

Polisen bad också Lukas att fortsätta sitt liv som vanligt för att inte väcka några misstankar hos ”Maradona”.

Under drygt två veckor lämnade Lukas information om den kriminella verksamhet han säger att han tvingades medverka i. Om en kokainleverans, om 500 kilo cannabis som var på väg och även om en större vapenleverans som han skulle ta emot.

”Polisen var tydlig med att jag var tvungen att göra det för att få hjälp att ta mig ur situationen”

DN försöker få telefon- eller besökstillstånd för Lukas, som har varit häktad sedan ett år, men får avslag från Kriminalvården. I ett brev till DN skriver Lukas hur det var att lämna uppgifter till polisen.

– Jag hade ständig panik och det var jobbigt att samla information, specifikt eftersom polisen var tydlig med att jag var tvungen att göra det för att få hjälpen jag ville ha – hjälp att ta mig ur situationen.

Under tiden försökte poliserna få till ett möte mellan Lukas och avhopparenheten, men fick svaret att de endast jobbar dagtid.

– De undrar om vi kan få till ett lunchmöte. Men vi säger att det inte går för han är så kontrollerad av den här bossen, säger en polis i rätten.

Läget blev plötsligt akut för Lukas. ”Maradona” beordrade honom att kasta in en handgranat hos en ”kunds” familjs hem i Brandbergen söder om Stockholm.

Polisens personskydd, bops, kopplades in. Lukas och hans flickvän evakuerades från lägenheten som även var ett kriminellt lager.

Det är på vägen till det skyddade boendet som allt går fel. Lukas lämnade adressen till lägenheten då polisen ville ha span på den för att hitta ägarna till narkotikan. När vakthavande befäl fick höra vad som fanns i lägenheten beordrades en husrannsakan.

Lukas, hans flickvän och kompis blev misstänkta för grovt narkotika- och vapenbrott.

Lukas och hans flickvän kommunicerar via brev. ”Jag besöker honom de gånger jag får tillstånd”, säger hon.Foto: My Matson

All bevisning och material som Lukas samlat in åt polisen användes i en förundersökning mot trion som åtalades i våras. Lukas flickvän friades, medan han och kompisen dömdes till fem års fängelse för brotten.

Både Lukas och kompisen menar att de agerade i nöd och borde därför ha friats. Både tingsrätten och hovrätten slog fast att ”Maradona” utsatte Lukas och kompisen för en mycket utsatt och hotfull situation. Men om de verkligen agerade i nöd så borde de ha vänt sig till polisen mycket tidigare än vad de hade gjort, skriver rätten i domen.

Lukas försvarare Karl Emil Ekdahl anser att hans klient och hans kompis inte ens borde ha åtalats.

”Kriminella kommer att jaga honom tills de får honom”

– De blev dömda för brott som polisen bett dem att fortsätta med för att de skulle få fast gängledaren. Och när det misslyckas så vänds allt mot Lukas och han döms. Men det värsta är att allt Lukas har berättat för poliserna blir offentligt – det är den stora skandalen, säger han.

– Lukas ses som en golare, de kriminella kommer att jaga honom tills de får honom.

Hovrätten skriver i domen att Lukas och hans kompis ”rätt till en rättvis rättegång har åsidosatts” när polisen uppmanat dem att fortsätta lämna och dokumentera om den egna brottsligheten utan att delges misstanke om brott. Lukas fick därför ytterligare straffrabatt på totalt ett år.

I en lägenhet förvarades stora mängder narkotika, kontanter och vapen som Lukas och hans kompisar tvingades att ta hand om och sälja vidare.Foto: Polisen

I rätten säger de tre poliserna som Lukas var i kontakt med att det inte var meningen att det skulle sluta på det här sättet. Två av poliserna avböjer en intervju med DN.

Men den tredje som inte längre jobbar kvar inom myndigheten säger att allt gick ”så jäkla fel”.

– Min ambition var att gripa gärningsmännen som låg bakom det olaga tvånget mot målsägarna. För det var så jag såg dem, som målsägande, inte gärningsmän.

Varför blev det fel, enligt dig?

– För att bops tog kontakt med regionens ledningscentral som beslutade att se de individer som jag såg som målsägande som misstänkta. Jag delade aldrig den bedömning men fick anpassa mig efter rådande omständigheter.

Elin Hernstedt som är regional avhopparsamordnare i Stockholm menar att polisen alltid har skyldighet att anmäla misstänkta brott och att det inte går att se mellan fingrarna.

– Det här har inte varit ett avhopparärende, i samverkan mellan polis och socialtjänst. Vill man hoppa av så måste man vara beredd på att lämna sin kriminella livsstil. Det går inte att ha ena foten kvar. Det måste etableras kontakt med aktuell socialtjänst som beviljar kvalificerade stödinsatser, och polisen bedömer vilka skyddsinsatser som krävs. Avhopparverksamhet är ingen 112-verksamhet, utan varaktiga insatser för en livsstilsförändring.

Men om man som i Lukas fall uppmanas till att fortsätta?

– Jag kan inte kommentera fallet då det inte är ett avhopparärende, säger Elin Hernstedt.

Lukas och kompisen har överklagat domen till Högsta domstolen. De vill ha en ännu större straffrabatt på minst 50 procent. HD prövar nu frågan om hur mycket rabatt de kan få för deras ”medverkan till utredning om egen brottslighet i tidigt skede”.

Vice riksåklagaren Katarina Johansson Welin välkomnar prövningen och tycker att Lukas och hans kompis borde få en större strafflindring på 30 procent, motsvarande två år.

– Om det ska vara ett reellt incitament att medverka i utredningar och bidra till att brott klaras upp måste straffnedsättningen vara ganska påtaglig.

Fotnot: Lukas heter egentligen något annat.

Läs också: Här är de danska insatserna som ska stoppa svenska brott

Läs också: Så sprids gängvåldet även till mindre städer

Du kanske också gillar