Hem Sverige M i Region Stockholm: Har satsat på bvc i utsatta områden

M i Region Stockholm: Har satsat på bvc i utsatta områden

förbi admin
0 kommentar

DN:s granskning visar att barnavårdscentraler lagts ner i utsatta Stockholmsområden som finns på polisens lista – bland annat i Hovsjö, Jordbro, Brandbergen och Bredäng.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Södertälje, Boel Godner, har opponerat sig och uppger att hon haft samtal med regionråden, tidigare sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), tidigare finansregionrådet Irene Svenonius (M) och tidigare kristdemokratiska regionrådet Ella Bohlin.

Inget av de tidigare regionråden ställer upp på intervju i DN.

Lars Rådén (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, säger att regionen kommit långt för att stärka barnavårdscentralerna i områden med tyngre social problematik.

– Därför satsar vi på det utökade hembesöksprogrammet, och på familjecentraler tillsammans med kommunerna. Vi kompenserar ganska mycket genom den ekonomiska ersättningen, säger Lars Rådén.

Det innebär att mottagningarna får mer ersättning utifrån så kallad vårdtyngd, CNI.

Det utökade hembesöksprogrammet innebär att barnavårdscentraler utför sex hembesök i stället för ett hos förstagångsföräldrar, eller hos den som får barn för första gången i Sverige.

Vår kartläggning visar samtidigt att minst 12 barnavårdscentraler i utsatta områden lagts ner sedan 2008. Hur går det ihop?

– Det räcker inte med att räkna antal dörrar. Mottagningarna måste vara utrustade för det lite tyngre uppdraget. Jag köper inte beskrivningen av att vi har dålig täckning i utsatta områden, tvärtom, säger Lars Rådén.

Centralisering när familjecentraler startat de senaste åren förklarar delvis varför de barnavårdscentralerna slagits ihop och små barnavårdscentralerna läggs ner. I vissa fall har de listade barnen varit för få, enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Lars Rådén påpekar även att vårdmottagningarna i Stockholms innerstad, i nuläget 21 stycken, inte bara är förbehållna dem som bor där.

– Det finns möjlighet att välja de populära mottagningarna, samtidigt som vi riktat resurser till utsatta områden för att kunna ge vård efter behov.

Läs mer:

Flera bvc har lagts ner i Stockholms utsatta områden

Du kanske också gillar