Hem Sverige M: ”Kommuner måste få sätta upp övervakningskameror”

M: ”Kommuner måste få sätta upp övervakningskameror”

förbi admin
0 kommentar

M-ledaren Ulf Kristersson valde att lägga fram förslaget i Göteborg på fredagsmorgonen, och den poäng han ville göra var att effekten blir större och kommer snabbare om politiken är samordnad nationellt, regionalt och lokalt.

– Man måste vilja samma sak, sa Kristersson.

Vid sin sida hade M-ledaren i Göteborg Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen, och Lars Holmin, gruppledare i Västra Götalandsregionen där partiet leder det grönblå styret.

Inför att de samtalade med ett par av Göteborgs stads egna ordningsvakter vid Brunnsparken intill köpcentret Nordstan upprepade Kristersson de åtgärder som partiet tidigare lanserat.

Han ville också indirekt bemöta vad justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) sa i Göteborg förra helgen, om att man kommer att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024.

M-ledaren upprepade att deras nya mål är att gå från dagens nivå om 205 poliser per 100 000 invånare till ”att närma oss EU-snittet på 300 år 2028”.

– Notera att 2014 hade Sverige aningen fler, 206 poliser, per 100 000 invånare. Enbart i Göteborg skulle vårt mål betyda 650 fler poliser, sa Kristersson.

M-ledaren i Göteborg, Axel Josefson, räknade upp en rad platser där människor rör sig, som Avenyn, Järntorget, Korsvägen och Långgatorna, där man anser att kamerorna behövs. Partiet vill avdela 15-20 miljoner kronor för att få upp runt 500 kameror.

Regionrådet Lars Holmin säger att man vill skapa en så kallad trygghetscentral för kollektivtrafiken som liknar den modell som redan finns i Stockholm där man i realtid ska kunna reagera på händelser.

– Jag tror att det är få som inte åker tunnelbana i London för att det finns en realtidsbevakning, säger Holmin.

M-ledaren i Göteborg Axel Josefson säger att deras tanke är att samordna övervakningen med polisen och regionen.

Moderaterna vill alltså att kommuner och regioner får samma möjligheter i lagen om allmän kameraövervakning som polisen sedan några år tillbaka har under vissa omständigheter när det gäller att placera ut kameror utan särskild prövning av länsstyrelsen.

Moderaternas ledare nationellt samt i Göteborg och i Västra Götalandsregionen samordnade sina utspel på fredagen.

Foto: Lars Näslund

Lagens första paragraf säger att ”allmän kameraövervakning ska ske med tillbörlig hänsyn till enskildas personliga integritet.”

Nu säger Ulf Kristerson:

– Vi har fått en skev fördelning i balansen mellan de värden som står på spel här. Det har varit en lång resa från den gamla FRA-lagen. I Sverige har vi en lång tradition att sätta integriteten före brottsbekämpningen och nu finns ett behov av att vikta om. Men givetvis måste varje kamera ha ett skäl och GDPR-reglerna måste förstås följas.

Nu är M i Göteborg inte ensamt om att vilja ha fler kameror, önskemålet finns hos flera partier. Bland dem som tidigare sagt att de vill ha kameror även på busshållplatser och parkeringar finns Socialdemokraterna och Demokraterna.

Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Jonas Attenius säger till DN att ”det här hade varit ett utmärkt löfte om det inte osar så mycket valfläsk”.

– Vi drev tillsammans med Demokraterna här i stan för snart två år sedan igenom ett beslut om fler kameror men det har inte hänt något sedan dess. Varför agerar M så långsamt?

Men det har handlat om tillståndsfrågan, menar M-ledaren Axel Josefson.

– Vi har ju försökt få till detta tidigare men saknat lagstöd, säger han.

Läs mer: Ulf Kristerssons lag har inget namn: ”Jag brukar säga på min sida i politiken”

Läs mer: S i Göteborg vill inrätta integrationscenter för alla nyanlända

Du kanske också gillar