Hem Sverige M-ledaren: Vi garanterar ny kärnkraft

M-ledaren: Vi garanterar ny kärnkraft

förbi admin
0 kommentar

Partiledarna drabbar samman i slutdebatten inför valet på söndag.

Bara några enstaka mandat skiljer blocken åt i opinionsmätningarna och beroende på vilken dag man tittar på staplarna kan högerblocket ha gått om vänstersidan och vice versa.

Första ämnet energi handlade till stor del om hur hushåll och företag ska få stöd och vilka energislag partierna vill se i framtiden.

Anklagas ljuga

Statsminister Magdalena Andersson (S) tror att energifrågan kommer att bli en av de viktigaste för väljarna.

– Det är en viktig fråga eftersom det är många hushåll och företag som är bekymrade inför vintern. Vårt besked är tydligt, vi kommer inte att lämna hushåll och företag i sticket.

Hon säger också att det gjorts ett genombrott i EU under dagen gällande elprismodellen och hon slår ifrån sig anklagelser från Moderaterna om att detta skulle vara lögn.

M-ledaren Ulf Kristersson är för europeiskt samarbete, men han vill inte ge Andersson kredd för något “genombrott”.

– Det här påminner väldigt mycket om Socialdemokraternas förhoppningar om invandringspolitiken där EU skulle lösa alla problem.

“Snuttefilt”

Kristdemokraternas Ebba Busch välkomnar alla energislag men tror inte att vindkraft är lösningen, utan hon framhåller likt de andra partierna på högerkanten kärnkraften. Sverige kan få tio–tolv nya kärnkraftverk de kommande åren, säger hon.

– Vi kan inte lägga rimliga priser för hushållen i händerna på vädergudarna.

Miljöpartiets Märta Stenevi tycker att man håller “elpriserna gisslan” när man förespråkar kärnkraft, som tar flera år att bygga.

– Den här snuttefilten har vi hört nu i debatt efter debatt. Det verkar vara det enda man är överens om på den sidan.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson:

– Man kan raljera över kärnkraften, men det är så historielöst. Man förstår inte vilket otroligt välstånd vi har tack vare kärnkraften.

Putins gaskran

Flera högerpartier anklagade också Magdalena Andersson och S för att vara ansvariga för de höga elpriserna.

– När Putin skruvade ned gaskranen, då stack elpriserna. Problemet med elpriserna är inte brist på el i Sverige utan det är just Putins energikrig.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar framhöll det hon kallar för “Sverigepriser”, vilket innebär att prissättningen ska ske först i Sverige och sedan skapar man ett exportområde.

– Priset sätts på en stor europeisk marknad, där finns bristen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf möter pressen inför SVT:s partiledardebatt som sänds från tv-huset på fredagen. Bild: Christine Olsson/TT

1. Elpriserna

2. Klimatet

3. Vården

4. Skolan

5. Segregation

6. Kriminalitet

Du kanske också gillar