Hem Sverige M om dagens möten: ”Konstruktiv anda”

M om dagens möten: ”Konstruktiv anda”

förbi admin
0 kommentar

Uppgifter: Vill helst bara ha KD i regering – tillbakavisas

Ulf Kristerssons ”lag” har mötts och förbereder sig för valseger.

Enligt uppgifter till DN vill Moderaterna helst bilda regering enbart med KD – något som tillbakavisas av partiets presschef.

”Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska”, säger Niklas Gillström till Aftonbladet.

Redan i natt togs beslut om att Ulf Kristersson skulle träffa Jimmie Åkesson, enligt Aftonbladets uppgifter.

Aftonbladets team har varit på plats utanför Moderaternas kansli där SD, L och KD dykt upp under dagen.

– Jag har ätit lunch och är mätt och belåten. Det var inte isterband. Det kan jag bekräfta, sa Jimmie Åkesson.

– Jag har inga kommentarer just nu, sa Johan Pehrson.

– Vi har haft kontinuerlig kontakt under hela valrörelsen och självklart även under gårdagskvällen och under natten. Nu ska vi summera dagen, sa Ebba Busch.

Uppgifter om M och KD-regering tillbakavisas

För Moderaterna stundar tuffa förhandlingar med Liberalerna och Sverigedemokraterna. Men Ulf Kristersson vill helst bara sitta i regering med Kristdemokraterna, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

– Allt handlar inte om mandat. En sådan regering kommer ha mest handlingskraft, säger en källa som sägs ha god insyn i samtalen, till DN.

M och KD har betraktats som de mest samkörda partierna i konstellationen. Enligt DN:s uppgifter finns planer inom partierna på att “rivstarta” med en gemensam politik på energiområdet.

– Genom att samarbeta med L och SD utanför regeringen får vi inte de låsningar i Regeringskansliet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har haft. Man ska lära sig av andras misstag. När Magdalena Andersson kom till makten blev den regeringen bättre, säger en KD-källa till DN.

Att Moderaterna endast vill sitta i regering med Kristdemokraterna tillbakavisas kraftigt från moderat håll.

”Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska”, säger Niklas Gillström, presschef Moderaterna, i ett sms till Aftonbladet.

Aftonbladet har ställt frågan om att detta ska tolkas som att Moderaterna är öppna för diskussion med både Liberalerna och Sverigedemokraterna i regering, något som presschefen avböjer att kommentera.

Strömmer: ”Process som måste få ta tid”

Partiledaren Ulf Kristersson har ännu inte uttalat sig i media, efter hans segervissa tal på Moderaternas valvaka i natt.

Istället mötte partisekreteraren Gunnar Strömmer pressuppbådet efter mötena inom ”Ulfs lag”.

– Vi gick och lade oss i går med ett mandats övervikt och det vaknade vi också med. Men det är så jämnt att vi, liksom alla andra, avvaktar den slutliga rösträkningen som sägs vara i mål på onsdag.

Skulle resultatet stå sig är det naturligt att Moderaterna tar på sig uppgiften att forma ett regeringsunderlag, fortsatte Strömmer, som bekräftade att Ulf träffat de tre andra partiledarna.

– Det har varit första samtal, dagen efter valdagen, och i ljuset av att ingenting är klart förrän förhoppningsvis på onsdag. Det är ändå samtal som har förts i en väldigt konstruktiv anda och med respekt för att när man väl har ett valresultat, om det skulle falla ut på det sättet att det finns majoritet för ett skifte, så är det också en process som måste få ta tid.

Inte kommit igång med förhandlingar

Gunnar Strömmer svarade på tre frågor från media, bland annat om Sverigedemokraterna kan få ministerposter ifall valresultatet står sig.

– Vi har ju gått till val på att vi vill bilda regering med borgerliga partier och sedan samarbeta på ett respektfullt sätt med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Frågan ställdes också om Moderaterna kan gå med på Sverigedemokraternas förslag om a-kassan.

– Några förhandlingar av det slaget har vi inte kommit igång med, utan nu har idag Ulf Kristersson träffat sina partiledarekollegor för att prata igenom formerna för hur den här typen av diskussion ska föras framöver, säger partisekreteraren.

Du kanske också gillar