Hem Sverige M-topp lämnar uppdrag i Svensk Travsport efter Ekots granskning – Nyheter (Ekot)

M-topp lämnar uppdrag i Svensk Travsport efter Ekots granskning – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

– För mig har det varit att det handlar om ett stort, gediget engagemang. Men utifrån det jag blivit uppmärksammad på nu så får det inte finnas några tveksamheter kring mitt engagemang. Det är därför jag valt att inte stanna kvar i uppdraget, säger Saila Quicklund (M).

Moderaten Saila Quicklund har suttit i Riksdagen sen 2010 och i valet i september är hon förstanamn för Jämtlands län. Hon har i flera år drivit frågor som rör travsport.

Sommaren 2020 blev hon styrelseledamot i Svensk Travsport, som är huvudorganisation för travsporten i Sverige. Styrelsens uppdrag är bland annat att ansvara för organisationens medel och föra dess talan inför myndigheter. Sedan dess har hon fortsatt ta upp sådana frågor i sin roll som riksdagsledamot.

Enligt organisationens årsredovisningar så uppgick Saila Quicklunds arvoden under 2020 och 2021 till totalt 259 000 kronor för styrelseuppdraget. Och i år är årsarvodet tänkt att vara cirka 160 000 kronor.

Enligt styrelseprotokoll från Svensk Travsport så träffade Quicklund tillsammans med organisationens VD år 2020 socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, där de bland annat pratade om travsportens långsiktiga finansiering.

Senare samma år tog Saila Quicklund upp frågan om bolagsordningen för Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, i Riksdagen.

– I efterhand borde jag kanske inte deltagit på det här mötet med ministern, eller ställt den här skriftliga frågan. Men det har handlat om ett stort engagemang från min sida. Men jag förstår om det inte uppfattas så.

Joakim Nergelius är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet:

– Problematiken är väl att hon uppbär ett arvode, som är ganska högt, samtidigt som hon har drivit ett antal frågor i riksdagen – och i möten med ansvariga statsrådet. Man kan också misstänka att hon väcker frågorna just för att hon har fått en ersättning, säger Joakim Nergelius.

Nu meddelar Saila Quicklund att hon valt att lämna sitt styrelseuppdrag i Svensk Travsport.

– Jag har valt att lämna mitt uppdrag nu i styrelsen för Svensk Travsport.

Hur ska du göra med det arvode du fått eller det som du ska få för ditt arbete i år?

– Det är en diskussion jag måste ta med styrelsen och ordföranden och så vidare.

Du kanske också gillar