Hem Sverige Magdalena Andersson leder statsministermatchen stort

Magdalena Andersson leder statsministermatchen stort

förbi admin
0 kommentar

Ett av Ulf Kristerssons starka kort inför valet är att han kan visa upp ett regeringsunderlag som återkommande presenterar gemensamma förslag. Det är Magdalena Andersson inte i närheten av. Hon är statsminister i en enpartiregering utan organiserade samarbeten med något annat parti. Två av de partier som släppte fram henne, C och V, har statsministern ännu inte lyckats sammanföra vid förhandlingsbordet.

Men Magdalena Andersson har ett annat trumfkort: väljarnas förtroende för henne själv. Här ligger hon hästlängder före sin motståndare. I DN/Ipsos junimätning svarar 37 procent att de vill se S-ledaren som statsminister. Det är långt över de nivåer som företrädaren Stefan Löfven låg på när han avgick. Och hela 15 procentenheter mer än Ulf Kristersson. Trenden är tydligt positiv för Andersson, svagt negativ för Kristersson.

Magdalena Andersson har också en starkare ställning bland motståndarsidans väljare, påpekar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

– Magdalena Andersson finns med på topp tre hos alla högerpartiernas väljare medan inga av de rödgröna väljarna har med Ulf Kristersson, säger han.

Detta speglar förhållanden som framkommit i andra mätningar som DN/Ipsos har gjort. S-ledaren toppar väljarnas förtroendelista med bred marginal. Och valvinden blåser i hennes riktning: det är betydligt fler som tror på en S-ledd regering än på en M-ledd efter valet.

Anderssons lag må vara splittrat sakpolitiskt, men bland deras väljare råder tämligen stor enighet i statsministerfrågan. Både miljöpartister och vänsterpartister vill helst ha kvar S-ledaren på statministerposten. Bland Centerns väljare är det visserligen en majoritet som har Annie Lööf som nummer ett, men det skiljer bara enstaka procentenheter till Magdalena Andersson på andra plats. Ulf Kristersson är trea på C-väljarnas lista men bara några få procent föredrar honom.

S-ledaren har blivit väsentligt mer populär bland Centerns anhängare sedan förra mätningen i februari. Det sammanfaller med den allmänna uppgången i opinionen för både S och Andersson personligen efter krigsutbrottet i Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson (S) på Natos toppmöte i Madrid.

Foto: Olivier Matthys/AP

Förskjutningen hos C-väljarna syns också när DN/Ipsos frågar väljarna vilka partier de vill se i nästa regering. Numera säger sex av tio centerpartister ja till Socialdemokraterna och andelen som kan acceptera S-ministrar har stigit till nästan åtta av tio. Därmed är S med bred marginal det parti som flest C-väljare vill ha med i regeringen, näst efter Centern.

Och känslorna är besvarade, om än inte fullt ut. Centern är det parti som flest S-väljare vill att Socialdemokraterna ska dela regeringsmakten med, hellre än med V eller MP.

Däremot är Annie Lööfs väljare mycket skeptiska till Nooshi Dadgostars parti. Färre än var tionde vill ha med V i regeringen.

De ideologiska spänningarna inom lag Andersson framkommer också tydligt i DN/Ipsos mätningar. Annie Lööfs väljare placerar sig väsentligt till höger om de rödgröna väljarna.

Däremot på den så kallade gal-tan-skalan syns en värdegemenskap mellan de som röstar på S, C, MP eller V. Den handlar om mer kulturella värderingar, som synen på mångkultur och mångfald liksom nationalism kontra globalisering. De här gemensamma värderingarna avspeglas också när DN/Ipsos ber väljarna att beskriva sig själva. Feminist är en etikett som är vanligt förekommande bland sympatisörer till såväl S, MP och V som C. I högerblocket är det bara L-väljare som ser sig själva så. Däremot särskiljer sig C-väljare från de rödgröna genom att globalist och liberal hör till de vanligaste etiketterna bland dem.

Läs mer:

Så vill Magdalena Andersson minska klyftorna i Sverige

Opinionsläget enligt senaste DN/Ipsos

Du kanske också gillar